Cătălin Predoiu a primit, sâmbătă, avizul pentru un nou mandat de ministru al Justiţiei din partea Comisiei Juridice, cu 42 de voturi pentru, nouă împotrivă şi nici o abţinere.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, sâmbătă, în cadrul audierilor din cadrul Comisiei Juridice a Parlamentului, că există un deficit de exigenţă la nivelul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii şi că membrii CSM ar trebui să reflecteze rapid.
"Toată lumea a observat că există un deficit de exigenţă a Inspecţia Judiciare, fie în ce priveşte erorile judiciare, fie abaterile deontologice. Membrii CSM trebuie să reflecteze rapid dacă pot imprima o exigenţă", a declarat Predoiu.
El a adăugat că se gândeşte la posibilitatea ca Inspecţie Judiciară de la CSM să fie preluată fie de Ministerul Justiţiei, fie de Ministerul Justiţiei împreună cu societatea civilă.
Predoiu s-a declarat deschis chiar modificării prevederilor privind CSM, răspunzându-i astfel lui Tudor Chiuariu, fost ministru liberal al Justiţiei.
Totuşi, Predoiu a afirmat că va încerca o noua rundă de discuţie cu CSM, pentru a vedea dacă va schimba atitudinea Consiliului.
Chestionat în legătură cu modificările privind numirile procurorilor şefi, implicit ai celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Predoiu a atras atenţia asupra unui paragraf din raportul de monitorizare al Comisiei Europene, care notează că procedura de numire a magistraţilor şefi trebuie menţinută. Predoiu a adăugat că în februarie 2009 este următorul raport de ţară, dar că va reflecta la această chestiune.
La finalul audierilor, care au durat aproximativ două ore, Cătălin Predoiu s-a dus către liberali, cu care a dat mâna şi a schimbat câteva vorbe, după care s-a retras cu preşedintele Comisiei juridice, deputatul PD-L Daniel Buda, la grupul PD-L.
Predoiu a reluat declaraţia privind motivele care au stat la baza acceptării propunerii de a rămâne în postul de ministru al Justiţiei, spunând că s-a autosuspendat din PNL şi că a fost "una care îi permite în acelaşi timp să urmărească aceste obiective în calitate de ministru, să asigure o continuitate care ar fi fost aşteptată în ceea ce priveşte Comisia Europeană pe zona justiţiei şi să permită PNL să-şi exercite rolul de partid de opoziţie faţă de Guvernul Boc".