Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, ieri, ca cele 15 tablouri şi obiectele de porţelan şi de argint, confiscate familiei Ceauşescu, să fie restituite fiului moştenitor al cuplului dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu.
Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă, astfel că bunurile trebuie restituite de către Muzeul Naţional de Artă.
Valentin Ceauşescu a cerut instanţei să dispună ca muzeul să înapoieze bunurile deţinute în custodie, din 26 februarie şi 3 martie 1990, solicitare admisă de judecători.
Astfel, Muzeul Naţional de Artă este obligat să înapoieze 15 tablouri, trei lucrări grafice şi nouă obiecte de porţelan şi argint.
Acesta nu este singurul proces câştigat de moştenitorul familiei Ceauşescu. Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Valentin Ceauşescu, fiul Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu, şi în noiembrie 2007, după ce a câştigat un proces şi în 2006, pentru recuperarea mai multor bunuri confiscate în decembrie 1989.
Pe listă s-au regăsit aproape 50 de tablori semnate de autori celebri, cum ar fi Theodor Pallady, Corneliu Baba, Victor Brauner, dar şi sculpturi şi piese de mobilier unicat. Nu au fost incluse pe această listă cinci tablouri, respectiv "Natură statică cu pere", a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina în repaos", de Iosif Iser, "Natura statică donite", a lui Alexandru Ciucurencu, "Natură statică cu flori", a lui Dumitru Ghiaţă şi "Natură statică vas cu flori", lucrare aparţinând lui Nicolae Tonitza.
Cele cinci tablouri au făcut obiectul unui lung şir de procese în care Muzeul Naţional de Artă a României (MNAR) a susţinut că bunurile i-au fost încredinţate în custodie de către organele de cercetare şi urmărire penală.