Potrivit surselor citate, şeful statului a spus că, odată ce s-a conturat clar o majoritate, pot începe negocierile.
Aceleaşi surse au mai relatat că la discuţii nu a fost nominalizată nici o persoană pentru postul de şef al Executivului.
Băsescu le-ar fi spus participanţilor la întâlnire că nu este bine să fie exclus nimeni de la negocieri, fără a nominaliza vreo formaţiune.
Preşedintele şi-a exprimat speranţa ca discuţiile dintre partide să aibă rezultate până miercuri, astfel încât să poată anunţa premierul.
Conform surselor citate, Traian Băsescu şi-ar fi oferit serviciile de mediator în cazul în care discuţiile dintre partide ajung la un blocaj.
Băsescu ar mai fi zis că, din acest moment, încep cu adevărat negocierile.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 104 prevede că primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.