marţi, 9 dec 2008 - Anul XIII, nr. 289 (3970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sondaj

Doi din trei români îşi simt ameninţat locul de muncă

Doi din trei angajaţi din România îşi simt ameninţat locul de muncă, pe fondul crizei financiare, cei mai îngrijoraţi fiind tinerii cu vârste între 18 şi 25 ani şi cei care lucrează în agricultură, imobiliare, telecomunicaţii, finanţe şi administrativ, potrivit unui sondaj realizat de NetJobs.

"Spre deosebire de perioada de început a crizei financiare internaţionale, când angajaţii români nu îi simţeau efectele şi erau convinşi că aceasta nu îi va afecta în mod direct, acum 69,5% îşi simt ameninţat locul de muncă. Temerile cu privire la repercusiunile crizei actuale asupra pierderii locului de muncă scad odată cu vârsta", potrivit portalului de recrutare.

Sondajul arată că 75% dintre respondenţii cu vârsta cuprinsă între 18 ani şi 25 ani, 71% dintre cei cu vârste între 26 ani şi 35 ani şi 68% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 35 ani-50 ani îşi fac griji în ceea ce priveşte siguranţa locurilor de muncă. De asemenea, 62% dintre persoanele de 51ani - 65 de ani cred că actuala criză financiară le va afecta locurile de muncă.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate, cea mai mare parte a angajaţilor din domeniile agricultură/silvicultură (98% dintre respondenţi), imobiliare (98% ), secretariat/administrativ (96%), telecomunicaţii (95%) şi finanţe/contabilitate (91%) îşi pun problema păstrării locului de muncă.

Cei mai puţin îngrijoraţi s-au dovedit angajaţii din domeniile educaţie şi internet /new media, care consideră că pot trece mai uşor peste criză, numai 29%, respectiv 40%, fiind îngrijoraţi de pierderea jobului.
Totodată, 68% dintre bărbaţi şi 71% dintre femei sunt de părere că recesiunea le va pune în pericol actualul loc de muncă.

Sondajul a fost realizat în perioada 17-30 noiembrie pe un eşantion de 862 de persoane care utilizează site-ul.

 

Peste 40.000 angajaţi din industria textilă riscă să fie disponibilizaţi

Peste 40.000 angajaţi din industria textilă, respectiv 15-20% din numărul total al salariaţilor, riscă să fie disponibilizaţi anul viitor, ca urmare a scăderii exporturilor, iar multe firme iau în calcul renunţarea la producţie.

"Estimările noaste cele mai optimiste arată că anul viitor producţia de lonh va scădea cu 15-20%, ca urmare a reducerii cererii de pe pieţele din străinătate afectate de situaţia financiară actuală. Din informaţiile pe care le avem de la cei din industrie, există riscul reducerii, în 2009, a numărului de angajaţi cu 15-20%, fiind vorba de peste 40.000 de persoane" a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Maria Grappini, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS).

La sfârşitul lunii iulie, în industria textilă lucrau 312.500 de angajaţi, în timp ce la finele anului trecut activau aproape 342.000 de persoane în acest sector. Din totalul producţiei de anul trecut, lohnul a reprezentat 58-60%.

Reprezentantul FEPAIUS a atras atenţia că zona producţiei de îmbrăcăminte va fi cea mai afectată. Pe acest segment vor fi operate cele mai multe disponibilizări, în condiţiile în care cea mai mare parte a producţiei în lohn este asigurată de fabricile de îmbrăcăminte.

Criza financiară va accentua, astfel, declinul înregistrat în ultimii patru ani în industria textilă, a apreciat Grappini.

 

Dacia renunţă la 620 de angajaţi temporar şi întrerupe producţia

Dacia a decis să nu mai prelungească 620 de contracte de muncă temporare care expiră la sfârşitul lunii decembrie, a confirmat o nouă întrerupere a activităţii, în intervalul 11 decembrie - 11 ianuarie 2009, şi a anunţat că trece la o cadenţă de producţie mai mică.

Din cauza scăderii cererii, atât pe piaţa internă, cât şi în statele în care Dacia exportă, activitatea uzinei de la Miovei a fost oprită pe 30 şi 31 octombrie, în 13 şi 14 noiembrie, precum şi în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie.

Dacia a reluat lucrul ieri, însă joi, 11 decembrie, producţia va fi din nou sistată, până pe 11 ianuarie 2009.

"Conform Contractului Colectiv de Munca al Dacia pe 2008, salariaţii care vor rămâne la domiciliu în şomaj tehnic vor fi remuneraţi cu 85% din salariul total brut. Aceştia vor beneficia de tichetele de masă, acordate în avans, pentru zilele de şomaj tehnic din luna decembrie, precum şi de prima de Crăciun în valoare de 450 lei", se arată într-un comunicat al Dacia remis, ieri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi din trei români îşi simt ameninţat locul de muncă.
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Doi din trei români îşi simt ameninţat locul de muncă2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei