Conform surselor citate, Ticu Dumitrescu suferea de cancer. În ultima lună, el a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Aceleaşi surse au mai declarat că Ticu Dumitrescu a cerut joi să fie externat.
Constantin Ticu Dumitrescu a încetat din viaţă la 80 de ani, el fiind o figură marcantă a luptei anticomuniste şi de deconspirare a Securităţii.
Ticu Dumitrescu s-a născut la 27 mai 1928, la Ciumaţi, în judeţul Prahova.
El a fost arestat de Securitate în perioada în care era student al Facultăţii de Drept.
După eliberarea din închisoare, odată cu toţi deţinuţii politici, în 1964, i s-a refuzat dreptul de a-şi termina studiile, lucrând ca muncitor, funcţionar tehnic, şef de şantier.
Membru PNŢCD, până în februarie 1999, a activat ca independent până în ianuarie 2003, când a revenit în formaţiunea ţărănistă.
În perioada 1990 – 1992 a fost membru CPUN, iar în perioada 1992 – 1996 a fost senator. Între 1992 – 1996 a fost preşedinte al Comisiei de cercetare a abuzurilor.
Constantin Ticu Dumitrescu a fost preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi preşedintele Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului.
Ticu Dumitrescu este iniţiatorul Legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică, care a avut drept consecinţă înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
La 17 martie 2006, Guvernul Tăriceanu l-a numit ca reprezentant al său în Colegiul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS).