El a făcut aceste declaraţii răspunzând unei întrebări referitoare la existenţa unei strategii a MAE în contextul în care, din cauza crizei economice, tot mai mulţi români doresc să se întoarcă acasă.
"Ca o observaţie mai degrabă generală, suntem martori cu toţii la dezbaterile din presă privind criza financiară şi economică (...) După părerea mea, fenomenele cu care ne confruntăm în această etapă de criză financiară sunt rezultatul în bună măsură al unei rupturi între economia reală şi componentele financiare", a spus ministrul.
"Sistemul bancar românesc, şi cred că trebuie să dăm crezare guvernatorului Băncii Naţionale şi nu numai, este un sistem bancar solid", a spus ministrul, adăugând că există rezerve valutare solide.
Lazăr Comănescu a adăugat că aceste elemente şi fondurile de care România va beneficia din partea Uniunii Europene sunt "ingrediente" care " ne dau motive să privim lucrurile mai optimist decât ar putea-o face alte ţări mai apropiate sau mai puţin apropiate de noi".
"Guvernul a luat deja măsuri în această privinţă – e vorba de planul anunţat cu circa două săptămâni în urmă, alocarea celor zece miliarde de euro", a amintit ministrul.
Potrivit lui Comănescu, "aceste motive de optimism sau de mai puţin pesimism decât în alte părţi reclamă punerea la punct a unor politici care să fie şi implementate şi puse în operă şi eforturi serioase pentru asigurarea continuării creşterii economice".
"Vor exista şi premise pentru ca acei români care vor dori să se întoarcă – şi personal doresc să se întoarcă cât mai mulţi – să aibă locuri de muncă", a spus Comănescu.
"Ministerul Muncii, în colaborare cu MAE, a lansat bursa locurilor de muncă, proces care va continua. Dar nu MAE este cel care defineşte unde sunt locuri de muncă. Ministerul ajută, sprijină în termenii cei mai activi posibil acţiunile stabilite la nivel de Guvern şi la nivel de ministere cu responsabilităţi în materie, dedicate acestor obiective", a mai spus el.
(29 nov 2008, 10:43:26