Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat că acordul semnat, ieri, cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, va sta la baza unui act normativ care va fi definitivat până în 15 decembrie, printr-o ordonanţă de urgenţă sau o ordonanţă simplă, decizia aparţinând Guvernului, astfel încât drepturile salariale pentru angajaţii din Sănătate să fie acordate de la 1 ianuarie.
Liderul Sanitas a precizat că, potrivit acordului, salariile personalului din Sănătate vor creşte în medie cu cel puţin zece la sută din 2009. Totodată, grila degresivă pentru fiecare categorie în parte urmează să fie definitivată de specialişti până la 15 decembrie.
"Nu am finalizat încă grila degresivă pentru fiecare categorie în parte, dar media de creştere a salariilor va fi variabilă. Cei cu salarii mici vor primi majorări de minimum 20 la sută", a adăugat Petcu.
Acesta a mai spus că, potrivit acordului, sportul de prevenţie, care în prezent este de 11 la sută, va creşte de la 1 ianuarie la 15 la sută şi va fi extins la nivelul tuturor salariaţilor din Sănătate.
În ce priveşte prima de stabilitate, acordată, printr-un act normativ din 2006, de două ori pe an, va fi dată, potrivit acordului, de trei ori pe an. Totodată, prima de vacanţă va fi dată, potrivit acordului, tuturor salariaţilor, ea reprezentând un salariu de bază, a adăugat Petcu.
Sporuri noi
Liderul Sanitas a mai spus că după aprobarea bugetului pe 2009 de către Parlament va fi completat regulamentul de sporuri, pentru a fi introduse noi sporuri.
Acordul mai prevede şi acordarea unor facilităţi de la 1 ianuarie, prin completarea investigaţiilor clinice şi paraclinice gratuite pentru angajaţii din Sănătate.
Preşedintele Sanitas a precizat că premierul Călin Popescu Tăriceanu susţine prevederile din acest acord şi că el va constitui o punte de legătură între actualul şi viitorul Guvern.
În urmă cu o săptămână, Marius Petcu spunea că apreciază oferta făcută de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ca fiind maximum pe care îl putea obţine de la actualul Guvern, astfel că sindicaliştii Sanitas suspendă protestele anunţate.
Federaţia Sanitas ameninţa că va organiza un miting în Capitală în 11 noiembrie, va declanşa greva de avertisment în 14 noiembrie şi pe cea generală în 20 noiembrie.
Sindicatele din educaţie renunţă la grevă
Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală anunţată în 18 noiembrie, atenţionând că vor relua protestele dacă, după instalarea viitorului Guvern, legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată.
Conducerile federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, în urma consultării sindicatelor afiliate, au ajuns la concluzia că greva generală programată în 18 noiembrie trebuie amânată, a declarat, ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Liderilor federaţiilor "Spiru Haret", Alma Mater, FSLI şi FEN atenţionează că, în situaţia în care, imediat după instalarea noului Guvern, Legea nr. 221/2008 care prevede majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată cu începere de la data de 1 octombrie 2008, se va declanşa greva generală.
"Preşedintele României şi partidele parlamentare, cu excepţia celor aflate la guvernare, şi-au asumat angajamentul ferm că, imediat după alegeri, Legea nr. 221/2008 se va aplica de la data de 1 octombrie 2008. Există riscul major ca grevei generale din învăţământ să i se dea o conotaţie politică, având în vedere faptul că partidele politice sunt în plină campanie electorală", a declarat Cornea.
Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a afirmat, ieri, că profesorii renunţă la greva generală "pentru că nu este acum momentul unui astfel de protest".
"Vrem să vedem dacă PSD sau PDL, care vor fi sigur în viitorul Guvern, se vor ţine de cuvânt, în sens contrar vom bloca anul şcolar", a precizat Bobulescu.