Ministerul Agriculturii va lansa, la începutul lunii decembrie, trei noi măsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru fermele de semisubzistenţă, instalarea tinerilor în mediul rural şi sprijinirea grupurilor de producători.
"Vom lansa la începutul lunii decembrie cele trei noi măsuri, iar din 2-3 decembrie ar putea începe depunerea proiectelor", a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă.
El a mai arătat, referitor la PNDR, că beneficiarii de fonduri UE prin acest program ar putea să nu mai poată apela la credite cu dobândă redusă prin programul Fermierul, întrucât acest fel de sprijin este considerat ajutor de stat şi ar trebui dedus din cofinanţarea publică acordată pentru respectivul proiect.
Programul Fermierul a fost înfiinţat pe vremea SAPARD-ului, pentru ca fermierii să acceseze credite în condiţii mai avantajoase decât cele din piaţă şi să îşi poată astfel asigura mai uşor sumele necesare cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri UE.
Sistemul de funcţionare al acestui program prevede că Ministerul Agriculturii scoate la licitaţie către bănci o anumită sumă de bani, pe care instituţiile financiare o folosesc pentru a credita agricultorii în condiţii avantajose, cum ar fi o dobândă mai mică decât cea din piaţă.
Ministerul Agriculutrii a relansat programul pentru beneficiarii fondurilor europene post-aderare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), însă o reducere a dobânzii la credite este considerată ajutor de stat şi ar trebui dedusă din cofinanţarea de care beneficiază întregul proiect.
"Purtăm discuţii cu Comisia Europeană pentru că există diferenţe majore faţă de aplicarea SAPARD. Astfel, există reglementări comunitare care spun că sprijinul din fonduri publice nu poate depăşi cofinanţarea publică de 50%, iar dobânda redusă este considerată ajutor de stat şi trebuie inclusă în această cofinanţare. Pentru anumite credite pe termen lung, pe zece ani, deja nu mai există cofinanţare publică dacă dacă apelează la Fermierul", a spus Cioloş.
El a arătat că, în aceste condiţii, Ministerul Agriculturii ia în considerare varianta de a acorda credite cu dobânzi reduse investitorilor cu proiecte care nu sunt eligibile pentru finanţarea din fonduri UE şi investitorilor care beneficiază de bani europeni, dar iau credite pe termen foarte scurt, astfel încât ajutorul de stat cumulat privind dobânda să nu taie prea mult din confinţarea proiectului.