Bonusul fiscal va fi acordat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.
Şeful Executivului a prezentat, ieri, la Guvern un plan pentru sprijinirea economiei gândit pe parcursul a patru ani şi care prevede o serie de facilităţi fiscale. El a enumerat câteva dintre aceste facilităţi, fără a indica momentul de la care vor fi introduse.
Programul nu a fost adoptat sub forma unui act normativ.
Într-un discurs susţinut la Palatul Victoria şi pe care l-a început şi terminat cu formularea "Dragi români", premierul a arătat că economia globală se confruntă cu o criză fără precedent, fapt pentru care s-a considerat necesar ca Guvernul să prezinte un plan "bine articulat" pentru sprijinirea companiilor şi asigurarea locurilor de muncă, axat pe trei priorităţi, respectiv oamenii, firmele româneşti şi sistemul bancar.
Scăderea CAS cu încă zece puncte procentuale
"Numai dacă vom acţiona împreună putem reuşi. Astăzi trebuie să refuzăm orice perspectivă pesimistă, cum sunt cele ale multora dintre politicienii noştri. Eu, ca majoritatea românilor, cred în capacitatea noastră de a trece peste orice obstacol dacă vom acţiona împreună", a spus Tăriceanu, de la Palatul Victoria.
El a anunţat că prin acest program vor fi alocate minimum 10 miliarde de euro în următorii patru ani pentru investiţii în zonele economice considerate esenţiale pentru viitorul României.
Potrivit premierului, programul de creştere economică şi locuri de muncă prevede scăderea CAS cu încă zece puncte procentuale.
"Vom ajunge la 30% CAS, după ce în urmă cu patru ani aveam nu mai puţin de 50%, mai exact 49,75% CAS. Vom ajunge astfel la una dintre cele mai scăzute valori ale CAS din Europa", a spus Tăriceanu.
Premiu pentru achitarea taxelor la timp
Începând cu 1 ianuarie 2009, va fi acordat un premiu fiscal de 5% din valoarea impozitului datorat de populaţie, firme şi persoane fizice, pentru persoanele care achită la timp taxele.
Tot începând cu 1 ianuarie 2009, dividendele care vor fi reinvestite sau investite în aceeaşi firmă sau în noi societăţi vor fi scutite de impozitare. În momentul de faţă cota unică de impozitare e de 16% impozit pe profit şi tot 16% pe dividende.
Firmele care vor angaja persoane intrate în şomaj de mai mult de trei luni vor primi o mie de euro pentru fiecare post astfel creat, iar pentru investiţii de peste 100 milioane euro care asigură mai mult de 500 locuri de muncă vor fi acordate ajutoare de stat de până la 50 milioane euro. Pentru investiţiile sub 100 milioane euro care generează peste 300 locuri de muncă, ajutorul de stat acordat se va ridica la maximum 28 milioane euro.
"Impactul estimat al acestor ajutoare este un supliment de 20-25.000 locuri de munca directe nou create, la care se adaugă 60 până la 75.000 de locuri de muncă în industriile de pe orizontală. Deci, un total de 80.000 până la 100.00 de noi locuri de muncă", a afirmat premierul.
Investiţii pentru construcţia de locuinţe sociale
Pentru construcţia de locuinţe sociale vor fi investite 220 milioane euro, iar fondurile bugetare alocate programelor de construcţii de locuinţe şi de subvenţionare a dobânzilor la creditele ipotecare vor fi dublate.
Capitalul social al CEC va fi majorat cu 250 milioane euro pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a agricultorilor, iar cheltuielile de investiţii în agricultură vor fi suplimentate cu 500 milioane euro, prin Programul Fermierul. Premierul a arătat că vor fi dispuse şi măsuri de creştere a susţinerii sectorului IMM de către Eximbank.
"Vom suplimenta totodată cu 100 milioane euro anual, începând cu 1 ianuarie 2009, plafoanele de garantare a dobânzilor pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Fondul de Garantare a Creditului Rural. Vom aloca trei miliarde euro sub formă de ajutor de stat destinat investiţiilor creatoare de noi locuri de munca si care înglobează inovaţie si progres tehnologic, în principal prin cele trei scheme de ajutor de stat aprobate şi compatibile cu legislaţia europeană. Din această sumă, alocarea pentru anul 2009 va fi suplimentată cu un miliard euro faţă de ceea ce am prevăzut în buget", a spus Tăriceanu.
Proiectele cu finanţare europeană vor fi monitorizate de către o structură specială, denumită Secretariatul Permanent pentru urmărirea implementării proiectelor cu finanţare europeană.