O eventuală majorare cu 50% a salariilor profesorilor impune costuri de 4,2 miliarde lei, reprezentând 0,74% din produsul intern brut estimat pentru anul viitor, sumă care poate fi asigurată doar prin majorarea deficitului bugetar sau reducerea investiţiilor în educaţie, afirmă ministrul Finanţelor.
"Această sumă nu poate fi realocată din interiorul bugetului educaţiei decât dacă anulăm programul de construcţii noi şi reducem drastic programul de modernizări şi reparaţii pentru grădiniţe, universităţi şi şcoli. Va trebui să renunţăm la programul privind campusurile şcolare, la programul privind microbuzele şi la o seamă de programe privind construcţia de grădiniţe şi şcoli. Sau dacă majorăm deficitul cu 0,74%", a declarat, ieri, la Guvern, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
El a arătat că în situaţia în care s-ar efectua o majorare cu 50% a salariilor la nivelul întregului buget pe 2009, cheltuielile aferente s-ar ridica la 21 miliarde lei, reprezentând circa 4,2% din PIB.
"Aceste creşteri salariale în mare măsură nu sunt prognozate în construcţia bugetară şi se vor repercuta în mod direct asupra deficitului. O creştere cu 50% a salariilor fără acoperire economică va avea un efect direct asupra inflaţiei, care va ajunge la două cifre", a adăugat Vosganian.
El a precizat că proiectul de buget pentru anul viitor, bazat pe un curs valutar de 3,6 lei pentru un euro, prevede o creştere a salariilor bugetarilor de 9,7% pe ansamblul economiei naţionale.
Întrebat dacă preşedintelui Traian Băsescu i s-a solicitat de către Guvern, în scrisoarea transmisă de premierul Călin Popescu Tăriceanu, să nu promulge legea de majorare a salariilor, ministrul Finanţelor a răspuns că "noi nu ne permitem să facem acest lucru, ci îi oferim aceste informaţii şi avem încredere în discernământul domniei-sale".
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare cu datele suplimentare solicitate de şeful statului privind impactul economic al majorărilor salariale în educaţie, al creşterilor de pensii la grupele de muncă I şi II şi al ajutoarelor pentru mame.