Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, a anunţat, ieri, la Oradea, că va solicita periodic de la instanţe şi parchete situaţia dosarelor vechi şi a celor care nu au fost finalizate la termen, magistraţii putând fi sancţionaţi.
"Am înaintat o notă tuturor curţilor de apel şi parchetelor curţilor de apel din ţară pentru a atrage atenţia şefilor de instituţii să transmită periodic situaţia dosarelor vechi şi a celor nefinalizate în termen", a declarat preşedintele CSM.
Potrivit aceleiaşi surse, în urma unor verificări făcute la instanţele şi parchetele din ţară, au existat cazuri în care "nu s-a acordat importanţa cuvenită soluţionării cu celeritate şi în termen a dosarelor aflate în lucru".
"De acum încolo, dacă se vor constata încălcări ale procedurii de lucru, imputabile magistraţilor, aceştia vor răspunde disciplinar. În cazul în care problemele vizează managementul instanţei sau a unităţii de parchet, dacă vina aparţine şefului instanţei sau parchetului, care nu a supravegheat activitatea magistraţilor, se poate merge până la revocarea din funcţie a şefului respectiv", a declarat Lidia Bărbulescu.
Biroul de presă al CSM arată într-un comunicat remis ieri că celeritatea procedurii judiciare cu respectarea tuturor garanţiilor procesuale ale părţilor, constituie indicatori de calitate esenţiali cu privire la modul de funcţionare a oricărui sistem judiciar, deziderate impuse de normele legale interne dar şi de cele internaţionale.
Din aceste motive, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ca începând cu 15 noiembrie, fiecare curte de apel să comunice centralizat, lunar, pentru aceasta şi pentru instanţele din raza sa teritorială, situaţia dosarelor mai vechi de 1 an aflate pe rol, precum şi cea a hotărârilor ce nu au fost redactate în termenul prevăzut de lege.
De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ca în cuprinsul comunicărilor să fie indicate succint cauzele care au condus la redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti, notează sursa citată.