Şeful statului a afirmat că MIRA a semnat contracte pentru 392 de autoturisme Logan la preţul de 11.700 de euro bucata, pentru care s-au contractat echipamente de 45.000 de euro, de trei ori mai scumpe decât maşinile, iar pe autoturisme BMW s-au contractat echipamente pentru Poliţia Rutieră în valoare de mai mult de 60.000 de euro.
Băsescu a ţinut să precizeze că foarte multe puncte de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se introduc cu aprobarea sa, însă la solicitarea ministerelor. El a spus că foarte multe dintre materialele trimise de ministere către CSAT vizau programe viitoare de dotări, iar acest lucru l-a făcut să privească atent la MIRA, despre care ştia că "zilele trecute" a semnat contracte de achiziţii pentru "circa 2.136 de automobile".
Diferenţe între preţul maşinilor şi dotări
Băsescu a menţionat că este absolut de acord cu faptul că acest minister are nevoie de astfel de dotări. El a mai precizat că CSAT, nefiind o instituţie care să facă evaluări comerciale, preţurile de achiziţie nu au fost menţionate în documente. Preşedintele a spus însă că s-a interesat în legătură cu aceste preţuri şi a văzut că pentru 392 de autoturisme Dacia Logan, achiziţionate cu 11.700 de euro fiecare, s-au comandat echipamente de 45.000 de euro. El a adăugat că sunt şi situaţii în care autoturisme BMW sunt echipate cu dotări în valoare de peste 60.000 de euro.
"Neconstatând transparenţa informaţiilor, am considerat că aceste documente nu trebuie aprobate astăzi (ieri - n.r.) în CSAT, până la lămurirea diferenţelor între preţul maşinii şi dotare, pentru că ea poate fi un lucru logic, extrem de dificil de explicat", a spus Băsescu.
La finalul declaraţiilor, Băsescu a fost întrebat ce autorităţi ale statului va sesiza, răspunzând că una dintre aceste instituţii este chiar Ministerul de Interne.
David: Am avut reţineri şi temeri privind legalitatea achiziţiilor
Ministrul Internelor, Cristian David, a afirmat că a avut "reţineri şi temeri" privind legalitatea achiziţiei de maşini de către Poliţia Română, a spus că raportul Corpului de Control va fi transmis DNA şi l-a acuzat pe preşedinte că nu a dorit un dialog, ci un monolog pe această temă.
El a arătat că întreaga responsabilitate privind derularea şi execuţia contractului revine Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a susţinut că de la bun început a atras atenţia şi a avertizat conducerea Poliţiei Române cu privire la modul în care se derulează procedura de achiziţie.
"La momentul în care am luat cunoştinţă de acest contract, imediat, la 22 septembrie, am dispus Corpului de Control al MIRA efectuarea unui control cu privire la această achiziţie. Acest control s-a finalizat şi concluziile lui stau la baza sesizării DNA cu privire la modul în care a fost derulată această achiziţie", a spus David într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Întrebat de presă cine sunt vinovaţi de aceste nereguli, David a răspuns că "persoanele vor fi dovedite după ce această activitate de control se va finaliza", pentru ca imediat să spună că, de fapt, raportul de control "este în drumul spre DNA".
Întrebat în continuare dacă raportul este sau nu trimis la DNA, ministrul a precizat că la 22 septembrie a cerut Corpului de Control declanşarea unei cercetări cu privire la modul de derulare a contractului, concluziile acestui raport au fost finalizate şi conţin indicii că este temeinică sesizarea DNA, acest lucru urmând a fi făcut.