Decizia instanţei supreme este irevocabilă.
Ionela Danciu, care a adus pe lume trei fetiţe în urmă cu un an şi zece luni, a dat în judecată Direcţia Muncii Alba din 2006, întrucât primise indemnizaţie doar pentru un singur copil.
În august 2008 ea a câştigat procesul la Curtea de Apel Alba, care a admis excepţia de nelegalitate. Potrivit legii 148/2006 modificată prin hotărârea de Guvern 10/25/2006, mamele primesc indemnizaţie la fiecare naştere. Dar legea nu face nici o referire la mamele care la o singură naştere pot aduce pe lume doi-trei sau mai mulţi copii.
Direcţia Muncii Alba a atacat decizia Curţii de Apel Alba şi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Însă instanţa supremă a respins recursul ca nefondat.
Speţa Ionelei Danciu va fi un precedent pentru toţi părinţii care au mai mulţi copii la o singură naştere. Femeia a cerut să i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte două fetiţe, suma ridicându-se la 288 de milioane de lei vechi.
Potrivit statisticilor, în România 3.500 de femei nasc, anual, gemeni şi 1.500, tripleţi.
Alte 150 de familii cu gemeni şi tripleţi vor da în judecată statul pentru a obţine fonduri pentru toţi copiii, şi nu doar pentru unul singur cum prevede actuala lege, a declarat, ieri, prima mamă care a câştigat acest drept pentru cele trei fetiţe ale ei, Ionela Danciu.
''Am trimis copii după toate actele mele la aproape 150 de familii. I-am învăţat pe toţi cum să se lupte pentru drepturile lor", a declarat Danciu.