"În ciuda solicitărilor repetate de analiză a situaţiei şi respectarea prevederilor legale, Ministerul Sănătăţii a refuzat să înţeleagă problema reală din sistem şi nu a luat nici o măsură pentru a debloca această situaţie. Reprezentanţii Ministerului nu au comunicat existenţa nici unui calendar de discuţii cu distribuitorii, ci doar cu producătorii, despre care au aflat abia din declaraţia ministrului de astăzi (ieri - n.r.), dar oricum nu ştiu când vor avea loc aceste întâlniri. Din perspectiva distribuitorilor, până la o invitaţie oficială la discuţii şi prezentarea unor propuneri concrete, ministrul continuă să îşi ignore obligaţiile legale de a rezolva această problemă", se arată într-un comunicat comun al Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).
Distribuitorii au precizat că, în prezent, stocurile de medicamente disponibile se află în farmacii, dar când acestea se vor epuiza, ei nu vor mai putea aproviziona piaţa.
"Domnul ministru a avut înţelegere din partea distribuitorilor, aceştia fiind cei care au susţinut până acum piaţa şi au livrat medicamente către farmacii şi spitale în situaţii similare, bazându-se numai pe nişte promisiuni ale ministrului potrivit cărora efortul distribuitorilor va fi pe o perioadă scurtă. Aceste promisiuni nu au fost respectate însă, iar distribuitorii sunt în situaţia în care nu mai pot acoperi pierderile şi deci sunt nevoiţi să sisteze importurile şi furnizarea de medicamente", precizează sursele citate.
Reprezentanţii ADIM şi ADMR au cerut ministrului Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, marţi, recalcularea preţului medicamentelor în funcţie de cursul valutar recent.
Potrivit Ordinului 612, "preţurile pentru medicamentele româneşti şi din import avizate şi care pot fi revizuite, de regulă anual, vor fi considerate maximale şi vor fi ajustate trimestrial, pe bază de catalog ce va fi vizualizat pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii".
Situaţia în care se află distribuitorii în momentul de faţă este, potrivit lui Robert Popescu, preşedinte ADIM, doar apogeul ultimelor 18 luni în care Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) nu a recalculat preţurile medicamentelor de import.
"În ultimele 18 luni nu a avut loc nicio ajustare a preţului medicamentelor din import, cursul valutar la care se realizează în continuare calculul preţurilor în momentul de faţă fiind cel din martie 2007, şi anume 3,32 lei/euro. În condiţiile în care moneda naţională a înregistrat o depreciere accelerată în ultimele zile, ajungînd astăzi la un curs de 3,94 lei/euro, distribuitorii ar trebui să opereze cu marje negative pentru a pune pe piaţă medicamentele compensate şi gratuite provenind din import", se arată într-un comunicat comun al ADIM şi Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).
Preşedintele ADMR, Viorel Vasile, a asigurat că ajustarea preţurilor nu ar afecta atât de mult pacientul, deoarece multe dintre aceste medicamente sunt gratuite, iar la altele există căi de a micşora impactul, precum reducerea TVA sau a preţului CIP.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, ieri, că farmaciile dispun de stocuri suficiente de medicamente care pot fi eliberate fără un plafon, conform deciziei Guvernului de săptămâna trecută, şi că distribuitorii sunt interesaţi să determine Executivul să majoreze preţul.
El a precizat că i-a informat pe miniştri, în şedinţa de ieri a Guvernului, că nu există o criză a medicamentelor compensate.
"Înţeleg omeneşte că unii distribuitori de medicamente au interesele proprii, înţeleg de asemenea că au interesul să creeze prin mass-media panică, ca să forţeze Ministerul Sănătăţii şi Guvernul să ia măsuri de majorare a preţului la medicamente", a declarat, la Palatul Victoria, ministrul Nicolăescu.
El a arătat că avut două întâlniri cu producătorii şi distribuitorii de medicamente, precum şi cu reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor pentru analiza unor măsuri până la sfârşitul anului în ce priveşte calculul preţului în funcţie de cursul de schimb, dar şi a unor măsuri pe termen mediu şi lung privind metoda generală de calcul.
Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate urmează să prezinte sâmbătă o analiză a situaţie actuale, iar ministrul Sănătăţii va avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii industriei farmaceutice.
Nicolăescu a remarcat că distribuitorii manifestă mai puţină înţelegere, ei fiind cei mai "guralivi" în mass-media, şi a făcut apel la presă să informeze corect populaţia, în sensul că în farmacii există medicamente care trebuie obligatoriu eliberate.
Guvernul a decis, în urmă cu o săptămână, eliminarea plafoanelor din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate, începând cu 1 octombrie.
Farmaciştii şi distribuitorii de medicamente au apreciat că eliminarea plafoanelor din farmacii ar putea crea o criză fără precedent, întrucât cererile se vor dubla sau chiar tripla.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara, la sfârşitul lunii septembrie, că preţurile medicamentelor rămân neschimbate până în 1 noiembrie, ordinul privind prelungirea, încă o lună, a valabilităţii preţurilor fiind trimis la Monitorul Oficial.
Este pentru a şasea oară în 2008 când ministrul Sănătăţii dă ordin pentru îngheţarea preţurilor la medicamente, întrucât nu reuşeşte ieftinirea lor.