Deputaţii şi-au exprimat votul nominal, la propunerea viceliderului grupului PSD Anghel Stanciu, care a vrut să evidenţieze cine votează în favoarea sau împotriva creşterii salariilor profesorilor. Un număr de 254 de deputaţi şi-au exprimat votul.
Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent în plen, a votat şi el în favoarea creşterii salariilor profesorilor.
Votul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, aflaţi în lojile sălii de plen.
Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
Cadrele didactice ar putea primi şapte salarii la pensionare
Tot ieri, deputaţii au decis ca personalul didactic să beneficieze, cu ocazia ieşirii la pensie, de o indemnizaţie egală cu de şapte ori câştigul brut lunar obţinut în ultima lună de activitate didactică.
Indemnizaţia ar urma să fie încasată o singură dată, la momentul pensionării.
Propunerea legislativă de modificare a Statutului personalului didactic, iniţiată de patru parlamentari PRM, a fost adoptată cu 170 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 47 de abţineri.
Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, iar Senatul este forul decizional în privinţa acestei propuneri legislative.
Sindicaliştii: Va creşte calitatea actului educaţional
Sindicaliştii din educaţie sunt mulţumiţi de votul în unanimitate al deputaţilor pentru creşterea salariilor cadrelor didactice preuniversitare cu peste 50 la sută şi a profesorilor universitari cu 74 la sută, considerând că astfel va creşte calitatea actului educaţional.
"Toate grupurile parlamentare, în unanimitate, au votat această majorare, care reprezintă o ameliorare substanţială a salariilor cadrelor didactice, ceea ce se va constitui într-o garanţie că învăţământul românesc va intra pe un trend ascendent şi în ceea priveşte calitatea actului educaţional", a declarat, ieri, la finalul votului, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus că profesorii din toate unităţile şcolare vor face campanie pozitivă pentru cei 254 de deputaţi care au votat pentru iniţiativa PSD care conduce la creşterea salariilor în învăţământul preuniversitar.
"Ne aşteptam la o astfel de atitudine, însă aveam şi unele temeri faţă de poziţia unora, dar am văzut că, mai presus de interesul de partid, a primat interesul naţional, care va conduce la o creştere a procesului educaţional, pentru că fără investiţie în forţa de muncă nu poţi cere calitate. Votul de azi (ieri - n.r) reprezintă un prim pas, dar nu trebuie să-i uităm pe cei 300.000 de salariaţi, personal nedidactic, care lucrează în învăţământ, iar în perioada imediat următoare trebuie să găsim soluţii şi pentru îmbunătăţirea condiţiei materiale a acestora", a mai spus Nistor.
Preşedintele Federaţiei Alma Mater consideră că prin acest vot în unanimitate parlamentarii "s-au trezit" că au nevoie de dascăli motivaţi pentru a face un act educaţional de calitate.
Vosganian: Creşterile salariale ar trebui amânate pentru ca viitorul guvern să şi le asume
Măsurile cu impact social, inclusiv privind salarizarea bugetarilor, ar trebui amânate, pentru ca noul guvern să şi le asume, evitând astfel repetarea situaţiilor din anii electorali precedenţi, a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"Am experienţa anilor electorali precedenţi, când întotdeauna guvernele şi partidele au adoptat ordonanţe de guvern şi legi cu tentă electorală, pe care noile echipe executive nu le-au respectat. Astfel de măsuri ar trebui lăsate la decizia guvernelor care vor veni şi să fie asumate plenar", a afirmat Vosganian.
"Primele măsuri pe care le-am luat când am venit la Ministerul Finanţelor a fost să aplic nişte legi aprobate pe ultima sută de metri de PSD şi pe care chiar noi am refuzat să le introducem în 2005. Astfel de situaţii nu mai trebuie repetate într-o democraţie care se maturizează. Fiecare guvern să îşi asume responsabilitatea şi după alegeri vor avea şansa să o facă", a adăugat Vosganian.
Pe de altă parte, el consideră că rezolvarea problemei salarizării bugetare trebuie tratată unitar şi nu pe categorii, întrucât lasă loc la frustrări din partea celor care se consideră nedreptăţiţi.
"De exemplu, am primit chiar aseară semnale de la medici şi asistenţi, care consideră că sunt o categorie mai defavorizată decât cei din învăţământ. Din partea sindicatelor am avut interpelări pentru a discuta situaţia poliţiştilor. Toate aceste probleme trebuie tratate unitar şi cel mai bine este să fie asumate de noul legislativ şi executiv", a precizat Vosganian.
( 1 oct 2008, 12:21:18
Prietenii stiu de ce....