Şeful statului a spus, în mesajul adresat Parlamentului, că se aşteaptă la o campanie electorală care să fie ocazia confruntării între programe şi politici, bazată pe soluţii realiste, şi nu pe promisiuni demagogice.
"Voi conlucra cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi şi care nu răspunde intereselor oligarhiei. (...) Voi conlucra cu orice guvern care foloseşte creşterea economică pentru a investi în România viitorului, un guvern care nu este gata să sacrifice interesele generale pentru interesele personale sau de grup", a adăugat preşedintele Băsescu.
Totodată, el şi-a exprimat speranţa că activitatea instituţiilor statului nu va fi blocată în următoarele luni doar pentru că la 30 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare.
În final, şeful statului le-a urat succes parlamentarilor în campania electorală.
Olteanu: Discursul lui Băsescu a fost sumbru şi lipsit de viziune
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, că discursul şefului statului în faţa Parlamentului a fost "sumbru şi lipsit de viziune" şi a apreciat că la şedinţă au fost prezenţi mai mulţi liberali decât se aştepta.
Olteanu a evitat să comenteze faptul că el a venit în sala de şedinţe a Parlamentului la sfârşitul discursului lui Traian Băsescu sau că prezenţa parlamentarilor PNL în Parlament în timpul mesajului prezentat de şeful statului a fost scăzută.
Întrebat dacă liberalii au avut o strategie "de sfidare" a lui Traian Băsescu prin absenţa lor, Olteanu a spus că acesta "a fost tratat cu toată consideraţia" şi că "nu au fost manifestări neparlamenatre sau nepolitice".
Şedinţa Parlamentului în care preşedintele Băsescu şi-a prezentat mesajul a fost condusă de Norica Nicolai şi Eugen Nicolicea. La începutul şedinţei, în sală erau prezenţi doar 183 de parlamentari.
Chiuariu: Mesajul lui Băsescu, de implicare electorală
PNL consideră că discursul preşedintelui este unul al unei politici învechite, mesajul acestuia fiind unul de implicare în campania electorală, România înregistrând o creştere economică fără precedent în mandatul Guvernului PNL, potrivit purtătorului de cuvânt al formaţiunii, Tudor Chiuariu.
"Discursul preşedintelui este discursul unei politici învechite şi a unui viitor întunecat. Românii doresc soluţii concrete, progrese vizibile şi un viitor optimist. Discursul preşedintelui este unul lipsit de speranţă, orientat spre trecut, dominat de conflicte, uri şi obsesii personale", susţine liberalul Tudor Chiuariu.
Potrivit acestuia, mesajul preşedintelui este unul de "implicare în campania electorală".
"Alegerile care se apropie pun problema unei opţiuni fundamentale între idei, programe şi viziuni despre viitorul României. Stânga doreşte să crească impozitele, dreapta propune scăderea impozitelor. Stânga doreşte un guvern mare, ineficient, risipitor, dreapta propune un guvern redus, eficient, responsabil. România a înregistrat o creştere economică fără precedent în mandatul Guvernului PNL: am dublat salariul mediu, am dublat pensia medie, am obţinut cea mai mare creştere economică din ultimii 70 de ani", a afirmat Chiuariu.
Geoană: Băsescu şi-a asumat eşecul a patru ani de guvernare de dreapta
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că preşedintele Traian Băsescu, prin discursul rostit în Parlament, care a relevat starea proastă a naţiunii, şi-a asumat eşecul a patru ani de guvernare de dreapta, la care şi el, alături de PDL şi PNL, a fost parte.
"După patru ani de mandat al preşedintelui şi al Guvernului, ambii de dreapta, starea naţiunii este proastă, iar nota pe care o primeşte preşedintele şi Guvernul este o notă la fel de proastă", a arătat Geoană.
Liderul social-democrat a precizat că preşedintele Traian Băsescu a încercat să se poziţioneze ca un lider al opoziţiei, dar, de fapt, prin discursul rostit, şi-a asumat eşecul a patru ani de guvernare, pe programul Alianţei PNL-PD, scris de Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Valeriu Stoica sau Călin Popescu Tăriceanu.
"Este recunoaştere a unei înfrângeri a preşedintelui şi a Guvernului de dreapta", a subliniat Geoană, comentând discursul preşedintelui Băsescu.
Geoană a arătat, de asemenea, că preşedintele Băsescu a încercat să se distanţeze de partidul pe care îl conduce, dar şi de o "moştenire dezastruoasă", dată de rezultatul celor patru ani de guvernare din care şi PDL a făcut parte.
"Salut declaraţia preşedintelui cu privire la disponibilitatea sa de a colabora cu un Guvern care va reprezenta voinţa electoratului. Credem că este o schimbare importantă de nuanţă şi de poziţie a preşedintelui, care, de fapt, reintră în spiritul Constituţiei şi care arată că nu preşedintele desemnează pe cine doreşte, ci desemnează un reprezentant al unei majorităţi care poate să asigure stabilitate politică în România", a mai spus Geoană.
Liderul PSD a precizat că regretă că premierul nu a fost în sală, pentru a avea o reacţie la cele prezentate de preşedinte, şi că aplauzele venite din partea PDL, de la final, au fost autoironice, pentru că şi PDL a fost parte a actualei guvernări, ca şi Traian Băsescu.