Procurorul general Codruţa Kovesi va delega în funcţiile de conducere pe procurorii-şefi din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Doru Ţuluş, Mircea Zărie, Carmen Gâlcă şi Romeo Bălan, cărora le expiră mandatele în 22 septembrie.
Doru Ţuluş este şeful Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Faptelor de Corupţie, Mircea Zărie şi Carmen Gâlcă sunt adjuncţii lui Daniel Morar, iar Romeo Bălan este şeful Secţiei Militare din DNA.
Întrebată dacă îi va menţine în funcţii pe cei patru procurori-şefi şi dacă a avut consultări cu ministrul Cătălin Predoiu asupra faptului că mandatele acestora expiră în 22 septembrie, Kovesi a afirmat că nu a avut convorbiri pe această temă cu şeful Ministerului Justiţiei şi că va proceda aşa cum o face în toate cazurile, adică îi va delega în funcţii pe procurorii-şefi având în vedere că le expiră mandatele şi că nu s-au făcut propuneri de numire.
Cei patru procurori şefi au fost numiţi prin decret prezidenţial în 22 septembrie 2005.
Kovesi, a afirmat, tot ieri, că propunerile de numire a procurorilor şefi ar trebui să se facă de procurorul general al României, şi nu de ministrul Justiţiei, care este om politic.
"Ar trebui să vină de la procurorul general (această propunere - n.r.), în primul rând pentru că organizarea Ministerului Public, potrivit Constituţiei, se bazează pe principiul subordonării ierarhice şi al controlului ierarhic superior. În al doilea rând, din momentul în care unui procuror general i se aprobă un anumit proiect managerial, cred că aceste proiecte trebuie puse în practică cu oameni care au aceleaşi proiecte manageriale", a explicat procurorul general, Codruţa Kovesi.
Totodată, ea a arătat că, în situaţia în care ceilalţi şefi din parchete sunt propuşi de ministrul Justiţiei, există riscul ca ei să aibă alte proiecte, alte obiective, astfel că nu se va putea obţine un management eficient.
În opinia Codruţei Kovesi, numirile în funcţiile de conducere ale Ministerului Public, celelalte care nu sunt ocupate prin concurs, ar trebui să se facă la propunerea procurorului general.
Întrebată despre cine ar trebui să decidă asupra acestor numiri, Codruţa Kovesi a răspuns că pot fi o serie de discuţii pe marginea acestei chestiuni, respectiv să rămână un atribut al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
"Dar eu m-am referit, în mod special, la propunerea în sine, care e important să plece de la procurorului general, şi nu de la ministrul Justiţiei, care este un om politic", a conchis Kovesi.