Ordinul privind Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, publicat, luni, în Monitorul Oficial, intră în vigoare din 18 septembrie, informează Ministerul Sănătăţii Publice.
Astfel, începând de astăzi, toate societăţile comerciale din unităţile de învăţământ au obligaţia de a respecta prevederile acestui ordin, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii Publice (MSP).
Actul normativ conţine exemple de alimente nerecomandate, şi nu o listă exhaustivă a acestora, precizează Ministerul Sănătăţii.
"Scopul acestuia este de a crea un comportament alimentar sănătos, pornindu-se de la premisa că, pe parcursul programului şcolar (patru-şase ore pe zi), necesităţile copilului sunt reprezentate de echivalentul unei gustări, respectiv maxim 10 la sută din valoarea caloricǎ zilnicǎ, reprezentând 300 Kcal", potrivit comunicatului citat.
În lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor sunt incluse prăjiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele tip patiserie, cartofii prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri sărate, snacks-uri, alune sărate, seminţe sărate şi alte produse similare. Sunt interzise în şcoli şi alimentele neambalate (excepţie fac bananele si citricele) sau cele neetichetate.
De asemenea, este interzis orice tip de băutură răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.
Lista MSP ţine cont de faptul că, în România, copiii petrec în unităţile de învăţământ între patru şi şase ore zilnic, timp în care trebuie să beneficieze de o gustare care să le aducă aproximativ 10 la sută din aportul caloric necesar pentru o zi.
(18 sep 2008, 13:25:45