Proiectul ordonanţei de urgenţă a fost inclus pe lista actelor normative care ar putea fi aprobate, astăzi, de Guvern.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a invitat, marţi seara, la Guvern pe reprezentanţii PSD, iniţiatorii celor două moţiuni simple dezbătute în Camera Deputaţilor şi în Senat, pentru consultări.
La sfârşitul discuţiei, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că Guvernul a acceptat propunerea PSD privind devansarea majorării pensiilor pentru data de 1 octombrie, motiv pentru care social-democraţii renunţă la intenţia de a depune o moţiune de cenzură.
Tăriceanu a explicat la rândul său că majorarea cu o lună mai devreme a pensiilor, de la 1 octombrie în loc de 1 noiembrie, cum era stabilit iniţial, a fost posibila prin rezultatele foarte bune de creştere economică, relevate în discuţiile pe care le-a avut "zilele trecute" cu miniştrii Finanţelor şi Muncii.
Guvernul a decis recent ca valoarea punctului de pensie să fie majorată începând cu 1 noiembrie 2008, cu două luni în avans faţă de termenul stabilit.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a arătat atunci că punctul de pensie urmează să fie majorat din luna noiembrie cu aproximativ 20%, de la 581,3 lei la 697,5 lei.
Păcuraru: Majorarea pensiilor din octombrie presupune un transfer de la buget de 1.370 milioane lei
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, ieri, că majorarea punctului de pensie de la 1 octombrie presupune un transfer de la bugetul de stat în valoare de 1.370 milioane de lei, aceşti bani fiind prevăzuţi încă din 2007, de când s-a votat bugetul.
"Totalul transferurilor de la bugetul de stat pentru majorarea în avans este de 1.370 milioane lei. Această sumă era prevăzută în legea bugetului de stat şi acoperă majorarea în avans pentru cele trei luni", a spus ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru.
Demnitarul a precizat că majorarea punctului de pensie începând cu 1 noiembrie s-ar fi făcut fără transferarea unor sume de la bugetul de stat, întrucât bugetul de asigurări sociale ar fi permis acest lucru.
Ministrul Paul Păcuraru a mai spus că majorarea în avans cu trei luni a punctului va fi făcută în condiţiile unei decizii politice. El a precizat că, în condiţiile în care majorarea se va face de la 1 octombrie, decizia politică se bazează pe rezultatele economice în curs, existând suport financiar prin transfer de la bugetul de stat.
"Guvernul, prin Ordonanţa 26/2008, hotărâse majorarea în avans cu luna noiembrie. În condiţiile unui suport financiar venit din rezultatele economice înregistrat în trimestrul al treilea, care a dat o creştere a produsului intern brut de peste nouă procente, se poate decala cu încă o lună această majorare, cu condiţia efectuării unui transfer de la bugetul de stat la bugetul de pensii, această sumă fiind prevăzută încă din 2007, când s-a votat bugetul de stat. Execuţia bugetului asigurărilor de stat a fost excedentară pe tot parcursul anului 2008, ceea ce a permis Guvernului majorarea în avans cu două luni a valorii punctului de pensie", a explicat Păcuraru.
Guvernul va majora pensiile de la 1 octombrie şi va efectua din noiembrie a doua creştere salarială, de 9%, pentru personalul din învăţământ, a declarat, marţi seară, premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut partidelor politice să renunţe la "circul" lansat prin depunerea de moţiuni, ca formă de campanie electorală.