După o slujbă de pomenire a pompierilor militari căzuţi, la Monumentul Luptătorului de la 13 septembrie 1848, pe Calea 13 Septembrie, au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, a Guvernului, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), a Minsterului Apărării, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii.
Apoi, în pas de defilarea, mulţimea, împreună cu oficialităţile, a vizitat expoziţia organizată în aer liber, în Parcul Izvor. Aici au fost expuse utilitare pentru stins incendii, de la un butoi cu roţi, folosit în secolul IX şi până la ultima "achiziţie" a SMURD, "Centrul mobil de comandă şi control", încă în perioadă de probe, prezentat chiar de Raed Arafat, secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.
Paradă în jurul Palatului Parlamentului
În programul evenimentului a fost inclusă şi o paradă, în jurul Palatului Parlamentului defilând zece detaşamente de pompieri, de la "Detaşamentul Drapelelor de Luptă" până la elevi şi voluntari. Cu această ocazie au fost arătate publicului zece drapele, cel mai vechi dintre ele fiind al Revoluţiei Române de la 1848, culorile sale roşu, galben şi albastru şi inscripţia "Dreptate şi Frăţie" fiind hotărâte de "Guvernul revoluţionar Provizoriu". Au mai fost prezentate şi drapelele de luptă ale pompierilor.
Parada a continuat şi cu Blocul de tehnici de intervenţie, maşini şi utilitare, defilarea lor încheindu-se cu survolarea a două elicoptere ale Inspectoratului de Aviaţie a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, unul dintre ele fiind destinat operaţiunilor de salvare din zone greu accesibile sau ce necesită transportul răniţilor în regim de urgenţă pe distanţe relativ lungi şi care se constituie în operator aerian al SMURD. Celălalt, cu sistem Bumby Bucket este destinat stingerii incendiilor din zonele greu accesibile.
Bilanţ
Potrivit unor statistici date publicităţii sâmbătă, în perioada 1 ianuarie - 31 august s-a intervenit la nivel naţional în 51.789 de situaţii de urgenţă, în medie 212 de cazuri pe zi. Dintre acestea au fost 26.539 de cazuri asistate de SMURD, 9.825 de incendii şi 6.626 de arderi necontrolate. În urma intervenţiilor autorităţilor au fost salvate 6.405 de persoane şi peste 30.000 de animale şi au fost asistate medical 26.000 de persoane.
Totuşi, potrivit datelor Asociaţiei Internaţionale a Serviciilor de Pompieri şi Salvatori, România se numără printre statele lumii cu cel mai mic număr de incendii la 1.000 de locuitori.
La Ziua Pompierilor au participat ministrul Internelor şi reformei Administrative, Cristian David, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, secretarii de stat Raed Arafat şi Victor Paul Dobre precum şi consilierul de stat Ion Oprişor, secretar de stat al Consiliului de Apărare a Ţării.
Ziua Pompierilor se sărbătoreşte în 13 septembrie, deoarece, în această zi, în 1848, în Dealul Spirii, Compania de Pompieri a Oraşului Bucureşti, împreună cu ostaşi ai Regimentelor 1 şi 2 Infanterie, a înfruntat o coloană a armatei otomane, trimisă să aresteze Guvernul Provizoriu, instaurat de Revoluţia de la 1848 din Muntenia.