Poliţia Rutieră afirmă că începerea anului şcolar va genera luni aglomeraţie în marile oraşe, în Bucureşti fiind aşteptate cele mai mari probleme, motiv pentru care agenţii au adoptat un plan special de măsuri, pentru evitarea ambuteiajelor.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că se aşteaptă creşteri semnificative ale valorilor de trafic pe toate drumurile naţionale. Motivul este deschiderea, luni, a noului an şcolar, fapt pentru care mulţi părinţi îşi vor aduce copiii duminică din locurile unde aceştia şi-au petrecut vacanţa.
"Ţinând cont de faptul că Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat pentru astăzi vreme rece şi ploi locale în sudul şi sud-vestul ţării, le recomandăm părinţilor să nu îşi amâne călătoria pentru a doua parte a zilei, cu atât mai puţin după lăsarea serii, când aria ploilor se va extinde în cea mai mare parte a teritoriului", arată sursa citată.
Poliţiştii recomandă şoferilor ca, în condiţiile unui carosabil umed, să ruleze cu viteză scăzută, adaptată permanent condiţiilor de drum, să se asigure la fiecare manevră, să utilizeze luminile, să evite călătoriile pe timpul nopţii, când marcajele rutiere, din cauza carosabilului umed, sunt mai greu vizibile, crescând riscul părăsirii părţii carosabile.
"Ca în fiecare toamnă, deschiderea anului şcolar înseamnă şi o creştere semnificativă a aglomeraţiei din marile oraşe. Având în vedere condiţiile de călătorie cu mijloacele de transport în comun (iar în unele oraşe lipsa acestor mijloace), majoritatea părinţilor preferă să-şi transporte copiii la şcoală sau la grădiniţă cu autoturismele personale. Implicit, timpul de deplasare se măreşte considerabil. În plus, vremea neprielnică prognozată pentru luni (temperaturi maxime cuprinse între 8 şi 16 grade, ceva mai ridicate în Dobrogea, cer noros şi ploaie în toată ţara, mai ales în cursul zilei) va aduce în trafic un număr record de autovehicule", mai arată Infotrafic.
Sursa citată subliniază că cele mai mari probleme de trafic se vor înregistra în Bucureşti. De aceea, Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei a adoptat un plan special de măsuri, cooptând în activităţile de fluidizare a circulaţiei agenţi de ordine publică şi de la poliţia comunitară. Poliţiştii vor acţiona pe arterele pe care se produc frecvent ambuteiaje, în zona şcolilor şi a pieţelor de flori.
De asemenea, Serviciul Poliţiei de Ordine Publică şi Serviciul de Poliţie Metrou din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pune în practică planul de măsuri de asigurare a unui climat de siguranţă civică în mijloacele de transport în comun.
Poliţia face un apel mai ales conducătorilor auto care nu transportă copii să folosească, măcar în prima zi de şcoală, transportul în comun.