Potrivit asociaţiei, intervenţia chirurgicală este necesară pentru refacerea circuitelor anatomice normale folosindu-se un dispozitiv medical de drenaj.
Începând din anul 2004, Asociaţia Română Spina Bifida şi Hidrocefalie şi-a asumat responsabilitatea de a identifica câţi mai mulţi dintre copiii suferinzi de aceste două maladii grave şi de a susţine financiar operarea lor prin achiziţia sistemelor de drenaj şi a celorlalte dispozitive medicale necesare efectuării intervenţiilor chirurgicale.
"Până în prezent, au fost donate de către Asociaţia Română Spina Bifida şi Hidrocefalie sisteme de drenaj şi alte dispozitive medicale pentru realizarea a peste 320 de intervenţii chirurgicale, la peste 300 de copii. Un asemenea implant - sistem de drenaj - costă între 400 şi 2.000 de euro, de aceea valoarea financiară a acestui efort este considerabilă, fiind de peste 200.000 de euro. Numai în acest an, în cele nouă spitale cu care asociaţia colaborează, au fost realizate 112 intervenţii chirurgicale în care s-au folosit materiale medicale donate de Asociaţia Română Spina Bifida şi Hidrocefalie", afirmă sursa citată.
Astfel, au fost eliminate, în totalitate, listele de aşteptare, din spitale, pentru primirea unui sistem de drenaj, de către un pacient minor. În prezent, orice solicitare facută de un medic neurochirurg care urmează să opereze un copil bolnav de spina bifida sau hidrocefalie, pentru asigurarea unui asemenea dispozitiv medical, este rezolvată în termen de cel mult 48 de ore.
Hidrocefalia congenitală este acumularea în exces, la nivelul creierului, a lichidului cefalo-rahidian prezentă de la naştere. Excesul de fluid duce la creşterea presiunii intracraniene la copil determinând afectare cerebrală cu pierderea abilităţilor mentale şi fizice. Diagnosticul şi tratamentul prompt poate preveni o mare parte din aceste probleme, permiţând copilului să crească şi să se dezvolte normal. Pot însă apărea probleme minore cum ar fi dificultăţile de învăţare.