România şi Ungaria vor desfăşura, în perioada 22-26 septembrie, cea mai mare aplicaţie privind managementul dezastrelor naturale, exerciţiul urmărind în special modul de intervenţie pentru evacuarea unui număr mare de persoane, a anunţat, vineri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad a anunţat că exerciţiul va avea loc pe teritoriul ambelor ţări, dar şi cu participarea unor echipe de specialişti din Austria, Bulgaria, Croaţia, Lituania, Moldova, Polonia, Slovacia şi Slovenia.
Conform sursei citate, Ungaria este ţara organizatoare, iar România este partener al exerciţiului, care a fost finanţat de Comisia Europeană cu 500.000 de euro.
Exerciţiul "HUROMEX 2008" va debuta pe teritoriul Ungariei, prin sosirea echipei româneşti care, în prima fază, va asigura şi funcţionarea Centrului de Recepţie. După sosirea experţilor europeni, aceştia vor prelua Centrul şi vor instala OSOCC-ul (On-Site Operations Coordination Centres), în prima fază în localitatea Szolnok. În cadrul OSOCC va lucra şi un expert din România. De asemenea, din echipa naţională a României va face parte şi un echipaj de prim-ajutor şi descarcerare din cadrul Detaşamentului de Pompieri din Arad.
Baza de operaţii, instalată în poligonul de instrucţie al ISU Arad
Baza de operaţii va fi instalată în poligonul de instrucţie al ISU Arad, pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare şi va oferi toate facilităţile necesare parcării a peste 60 de autovehicule şi autospeciale. Aici vor fi cazaţi 300 dintre participanţi, fiind instalate 50 de corturi pentru odihnă şi trei corturi pentru logistică.
Conform ISU Arad, în organizarea aplicaţiei sunt implicate peste 400 de persoane şi 50 de voluntari. Organigrama exerciţiului cuprinde peste 180 de persoane, din diverse instituţii, la care se adaugă echipele internaţionale, cu peste 200 de membri şi aproximativ 50 de oficiali. Inspectoratul din Arad pune la dispoziţie personalul cel mai numeros.
Scenariul aplicaţiei prevede intervenţii în cazul unor puternice inundaţii care ar afecta estul Ungariei şi vestul României şi care ar impune evacuarea unui număr mare de persoane. Tototadă, simulează intervenţia simultană în urma unor cutremure produse în Ungaria. Potrivit acestui scenariu, managementul dezastrelor ar presupune şi confruntarea cu incendii, accidente rutiere şi feroviare foarte grave.
Aplicaţiile din Arad vor avea loc în mai multe zone, printre care Ştrandul Neptun şi fostul combinat chimic.
"În 24 septembrie, toate forţele participante vor veni la Arad, în baza amenajată în raza Aeroportului Internaţional Arad. Primul moment al aplicaţiei va fi pe ştrand, unde va fi simulat un concert mare, la care focurile de artificii provoacă un incendiu. Circa 10.000 de oameni se vor înghesui la ieşirea pe podul de pontoane, care va ceda, iar persoanele vor cădea în Mureş şi se va interveni pentru a fi salvate", a declarat Ioan Bogdănescu, şeful ISU Arad.
Evaluarea exerciţiului va fi realizată de 30 de observatori şi experţi din statele membre ale UE, EEA (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) şi NATO.