Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) propune modificarea Legii învăţământului, în sensul constituirii fondului pentru dezvoltarea instituţională de finanţare prin competiţie a instituţiilor de învăţământ superior de stat.
"Sistemul actual de finanţare nu încurajează dezvoltarea spre excelenţă a instituţiilor de învăţământ superior, criteriile de finanţare fiind legate preponderent de numărul de studenţi echivalenţi, sistem ce nu permite dezvoltarea în direcţia atingerii performanţelor internaţionale impuse de clasamentele menţionate, se arată în motivarea modificării Legii 84/1995.
Astfel, spune MECT, se impune emiterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru constituirea fondului de dezvoltare instituţională menit să sprijine un număr limitat de universităţi care au un potenţial de excelenţă dovedit şi care au şanse să intre în elita universităţilor mondiale, fapt care ar determina o creştere a prestigiului şi atractivităţii întregului învăţământ superior românesc.
Nepromovarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului înaintea de Legea bugetului de stat pe anul 2009 ar amâna cu cel puţin un an demararea demersului de orientare spre excelenţă a universităţilor româneşti.
Criteriile, stabilite de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului
Criteriile în temeiul cărora se acordă aceste fonduri se stabilesc de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prin hotărâre a Guvernului.
Pentru asigurarea competitivităţii, în conformitate cu standardele europene este necesar ca acest act normativ să fie emis înaintea apariţiei Legii bugetului de stat pe anul 2009.
Lipsa acestui act normativ pune universităţile româneşti în situaţia de a nu se putea dezvolta spre excelenţă în domeniul educaţiei şi cercetării ştiinţifice, fapt ce explică absenţa oricărei universităţi româneşti din clasamentul Shanghai şi din celelalte sisteme de ierarhizare internaţională a universităţilor.
Se impune emiterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru constituirea fondului de dezvoltare instituţională menit să sprijine un număr limitat de universităţi care au un potenţial de excelenţă dovedit şi care au şanse să intre în elita universităţilor mondiale, fapt care ar determina o creştere a prestigiului şi atractivităţii întregului învăţământ superior românesc, spune MECT.
Alocarea fondului pentru dezvoltarea instituţională se face după criterii competitive
Astfel, se propune ca după alineatul (6) al articolului 170 să fie introdus un nou alineat, alineatul (61) cu următorul cuprins: "Instituţiilor de învăţământ superior acreditate li se alocă un fond distinct pentru dezvoltarea instituţională din bugetul alocat Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Alocarea fondului pentru dezvoltarea instituţională se face după criterii competitive. Metodologia de alocare şi utilizare a fondului se aprobă prin hotărâre a Guvernului ce va fi emisă în termen de trei luni de la data publicării prezentei Ordonanţe de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I. Finanţarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate din fondul pentru dezvoltare instituţională se face de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului".
După litera c, alineatul (6) al articolului 171 se introduce litera d cu următorul cuprins: "fonduri alocate pe bază de competiţie pentru dezvoltarea instituţională", iar litera a - alineatul (7) din articolul 171 se modifică astfel: "contract instituţional pentru finanţarea de bază, pentru fondul de burse şi protecţie socială a studenţilor, pentru fondul de dezvoltare instituţională, precum şi pentru finanţarea de obiective de investiţii".
(13 sep 2008, 16:46:08