Producătorii agricoli cu ferme mici şi mijlocii vor primi un sprijin financiar de 200 lei/hectar pentru însămânţarea culturilor de toamnă, pentru o suprafaţă de 60-100 hectare pe fermă, sumele urmând să fie alocate prin a treia rectificare bugetară din 2008.
"Din cauza creşterii preţurilor la seminţe, îngrăşăminte, motorină am hotărât să găsim o formă specifică de ajutor de stat şi anul acesta pentru fermele mici şi mijlocii, pentru suprafeţele ce urmează să fie însămânţate. Discuţiile vor fi reluate odată cu a treia rectificare a bugetului din acest an", a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, într-o discuţie cu agricultorii din comuna Prăjeşti (judeţul Bacău).
Cioloş l-a însoţit, ieri, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu în vizita acestuia în judeţul Bacău.
Ministrul Agriculturii a arătat că sunt vizate pentru acordarea sprijinului la înfiinţarea culturilor fermele mici şi mijlocii, întrucât acestea pot accesa mai greu credite bancare.
Fermierii au primit anul trecut, pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, o finanţare de 500 de lei pe hectar pentru grâu, 400 de lei pe hectar pentru rapiţă şi 450 de lei în cazul altor culturi, acordarea banilor fiind motivată în principal de efectele negative ale secetei.
Agricultorii au cerut acordarea unui sprijin pentru înfiinţarea culturilor
Agricultorii au cerut şi în acest an acordarea unui sprijin pentru înfiinţarea culturilor, invocând că unele zone sunt şi în acest an afectate de secetă, iar costurile de înfiinţare a unui hectar au crescut.
Cioloş a prezentat agricultorilor mai multe proiecte avute în vedere de minister pentru perioada următoare, respectiv majorarea sumelor suportate de stat, prin Legea creditului agricol, la 25-30% din linia de credit pentru înfiinţarea culturilor şi acordarea unei prime de instalare în sumă de 25.000 euro tinerilor în vârstă de până la 40 ani care se întorc în mediul rural şi se stabilesc aici.
Totodată, ministrul a arătat că tinerii fermieri care vor să dezvolte un plan de afaceri vor beneficia şi de un sprijin de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani. El a amintit şi de planurile privind o nouă reducere a accizei la motorina din agricultură, până la nivelul de 21 de euro pe tonă.
"Am avut o discuţie cu ministrul Finanţelor pentru a începe să pregătim, începând de anul viitor, o reducere a accizei până la cel mai jos nivel permis de Uniunea Europeană, pentru a avea un sistem unitar de subvenţie la toată motorina folosită în agricultură", a mai spus Cioloş.
Guvernul a decis, în luna iulie, reducerea accizei la motorina folosită în agricultură cu 0,65 lei pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar. Astfel, nivelul plătit de agricultori a ajuns la 80,97 euro pe 1.000 de litri, beneficiind de o reducere de 193,6 euro/1.000 de litri, potrivit hotărârii de Guvern.
Agricultorii au considerat însă că reducerea nu este suficientă şi au cerut ca taxa să fie adusă la nivelul de 21 de euro pe tonă.
Acciza la motorină a fost majorată, la 1 ianuarie 2008, cu 5,6 la sută, la 325 euro pe tonă, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.
(12 sep 2008, 12:27:31