Conferinţa este organizată de Cancelaria premierului, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Academia Română, în perioada 17-19 Septembrie 2008.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Alexandru Emil Aldea, a susţinut, într-o conferinţă de presă la Guvern, că România dispune la ora actuală atât de fonduri pentru domeniul cercetării, cât şi de echipamente adecvate, ceea ce creează premisele unei colaborări între cercetătorii din ţară şi cei din diaspora.
"«Colaboraţi cu noi! Avem ce ne trebuie în ţară!» Acesta este mesajul pe care dorim să îl transmitem cercetătorilor din diaspora", a spus vicepreşedintele ANCS.
El a arătat că există proiecte privind infrastructură de cercetare, fapt care poate stimula revenirea în ţară a cercetătorilor din diaspora, precum şi stabilirea unei colaborări a acestora cu cercetătorii din ţară. Vicepreşedintele ANCS a arătat în acest context că, în urmă cu două săptămâni, au fost semnate 20 de contracte pe proiecte de infrastructură de cercetare, cu finanţare europeană, a căror valoare este cuprinsă între 3 şi 24 de milioane euro.
Aldea a menţionat printre acestea un proiect de 18 milioane de euro al Politehnicii din Timişoara pentru energiile regenerabile, un altul de 20 de milioane euro pentru un centru integrat de tehnologii laser la Institutul de Fizică Atomică Măgurele, precum şi o investiţie de 20 milioane de euro pentru un centru de cercetare şi tratament în gastroenteorologie bazat pe metode imagistice şi studii moleculare la Universtitatea de Medicină din Craiova.