Spitalele de România vor fi obligate să ajungă la standarde europene, în cinci ani de la intrarea în vigoare în 2009 a Comisiei pentru acreditarea unităţilor sanitare, a declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii Publice.
"Majoritatea spitalelor au mari probleme de conformare, adică nu se încadrează în normele europene de funcţionare. Mă refer la distanţa limită dintre paturi, la anumite circuite care nu sunt conforme. Dar de aceea vrem să construim opt spitale regionale la standarde europene şi, de asemenea, să reabilităm după aceleaşi regului unităţile care se pretează unor lucrări de anvergură", a mai spus demnitarul.
Guvernul aprobat în mai 2007, ca lucrările de construcţie a unui număr de 20 spitale judeţene de urgenţă şi opt spitale regionale universitare să înceapă în luna octombrie acelaşi an, numai că licitaţiile au durat peste estimări şi abia anul acesta au fost rezolvare aceste proceduri, a continuat Nicolăescu.
Ministrul a adăugat că odată demarate lucrările, durata totală a construcţiei este estimată la 18 luni, conform graficului de realizare a programului aprobat de Executiv.
Din 2009, după intrarea în vigoare a legii privind acreditarea spitalelor, toate unităţile sanitare au la dispoziţie cinci ani pentru a-şi rezolva problemele, altfel nu vor fi acreditate şi vor fi obligate "să-şi închidă porţiele".
"Este exact ca în cazul instituţiilor de învăţământ superior. Nu respectă standardele de funcţionare, se desfiinţează, pentru că nu pot fi acreditate. La fel şi spitalele", a adăugat demnitarul.