Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 aug 2008 - Anul XIII, nr. 201 (3882)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Senatul a aprobat începerea urmăririi penale a lui Şereş şi a lui Păcuraru

Senatul a aprobat, ieri, cererile de începere a urmăririi penale a senatorului PC Codruţ Şereş şi a ministrului Muncii, liberalul Paul Păcuraru.

În cazul solicitărilor pentru Codruţ Şereş, au fost aprobate ambele cereri, una cu 83 "pentru", 36 "împotrivă" şi un vot anulat, iar alta cu 79 de voturi "pentru", 40 "împotrivă" şi un vot anulat.

Şi pentru Paul Păcuraru s-a aprobat începerea urmăririi penale, cu 75 de voturi "pentru", 44 "împotrivă" şi un vot a fost anulat.

Şi-au exprimat votul 120 de senatori din totalul de 135.

 

O etapă procedurală

Avizul Senatului pentru declanşarea urmăririi penale împotriva senatorului conservator Codruţ Şereş şi a ministrului Muncii, liberalul Paul Păcuraru, constituie o etapă procedurală pentru clarificarea celor două cazuri, procurorii urmând să decidă dacă îi vor deferi justiţiei sau nu.

Urmărirea penală - potrivit articolului 200 din Codul de procedură penală (Cpp) - are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea făptuitorilor şi la stabilirea răspunderii acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.

Potrivit procedurii, acuzaţii sunt audiaţi de către procurori, care le aduc la cunoştinţă învinuirile, apoi sunt chestionaţi cu privire la faptele care formează obiectul dosarului penal. Ulterior, părţile vătămate, părţile civile sau părţile responsabile civilmente dau declaraţii în faţa anchetatorului, "declaraţii care pot servi la aflarea adevărului, numai în măsura în care sunt coroborate cu fapte sau împrejurări ce rezultă din ansamblul probelor existente în cauză", potrivit articolului 75 Cpp.

Martori, confruntări, ridicări de înscrisuri, percheziţii, interceptările, înregistrările audio şi video, expertize sunt alte părţi ale puzzle-ului procedural.

În scurt timp, Şereş şi Păcuraru vor fi citaţi la DIICOT, respectiv DNA, pentru a fi audiaţi, ca urmare a avizului dat ieri de Senat, care a acceptat punerea sub acuzare a celor doi parlamentari.

 

Cazul Şereş

Fostul ministru Codruţ Şereş este acuzat de favorizarea infractorului şi sprijinire a unei activităţi infracţionale.

Codruţ Şereş este acuzat de procurori că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, că nu ar fi sesizat autorităţile referitor la aceste fapte şi că nu ar fi luat măsurile impuse de funcţia de ministru al Economiei.

Prin aceste activităţi, Şereş ar fi periclitat Sistemul Energetic Naţional şi, în consecinţă, ar fi subminat economia naţională, susţin procurorii.

 

Cazul Păcuraru

În 24 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Nicolae Paul Anton Păcuraru, ministrul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse, pentru luare de mită în dosarul nr. 239/P/2007.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, ar fi fost înregistrat când l-a rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, să intervină la directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai complexurilor Turceni şi Rovinari pentru ca societatea fiului său, Intratest, să obţină contracte.

Ministrul Păcuraru preciza că într-o convorbire cu fiul său liderul liberal din Gorj s-ar fi oferit să-l ajute pe acesta în legătură cu un contract. Fiul ministrului, Mihnea Păcuraru, ar fi refuzat politicos oferta, anunţându-l pe Morega că respectivul contract a fost câştigat deja la licitaţie. Păcuraru a refuzat să dezvăluie valoarea contractelor obţinute în Gorj de firma fiului său, precizând că singurii bani încasaţi au fost pentru "şcolarizarea a 45 de persoane".

Potrivit lui Păcuraru, unele dintre cursurile atribuite prin licitaţii "absolut corecte" fiului său nici nu s-ar mai fi ţinut, fiind amânate din cauza suspiciunilor de corupţie.

 

Analiză

Articolul 109 din Constituţie îi conferă dreptul şefului statului, Traian Băsescu, să dispună suspendarea din funcţia de ministru a lui Paul Păcuraru.

"Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", stipulează articolul citat.

Avalanşa de cereri de începere a urmăririi penale împotriva unor demnitari, începând din toamna anului trecut, a dat impresia că vizează doar membri ai Executivului, atrăgând critici conform cărora Parchetul, în special DNA, ar acţiona la comandă politică, pentru decredibilizarea Guvernului.

Alte voci au afirmat că procurorii anticorupţie ar deranja prin anchetele lor, întrucât iţele unor afaceri judiciare ar ajunge la nivel înalt.

 

(Lucia EFRIM)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul a aprobat începerea urmăririi penale a lui Şereş şi a lui Păcuraru.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul a aprobat începerea urmăririi penale a lui Şereş şi a lui Păcuraru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei