Institutul Naţional de Administraţie (INA) critică faptul că mai mulţi înalţi funcţionari publici demisionează pentru a candida la alegerile parlamentare, după ce statul român a investit în pregătirea lor.
Reprezentanţii INA consideră că aceşti funcţionari dau dovadă de traseims politico - administrativ, ceea ce face ca banii oferiţi de statul român pentru ca aceştia să devină funcţionari publici profesionişti şi neutri din punct de vedere politic să fie cheltuiţi în van, se arată într-un comunicat al Institutului.
Printre cei nominalizaţi de reprezentanţii INA sunt subprefectul de Suceava, Orest Onofrei, Clement Negruţ, subprefect de Alba, şi Nicuşor Păduraru, prefect de Iaşi, care au renunţat la statutul de funcţionar public pentru a intra în politică.
Directorul general INA, Dragoş Dincă, a precizat că Onofrei tocmai a terminat un curs de înalt funcţionar care a costat 3.500 de lei, deşi "ştia că va candida". În opinia acestuia, situaţia ar putea fi reglementată doar de bunul simţ.
"Consider acest fapt nu doar imoral, ci total anormal. De ce au mai urmat aceşti oameni tot felul de cursuri, plătite din bani publici, dacă nu aveau de gând să facă din funcţia publică o carieră? Pentru imagine? Trecerea funcţionarilor în politică nu face decât să scadă încrederea oamenilor în administraţie, iar cei ce se plimbă între administraţie şi politică sunt sinonimi traseiştilor politici, lipsiţi de orice scrupule", a declarat Dragoş Dincă.
Potrivit lui Dincă, administraţia nu îşi recuperează banii investiţi în perfecţionarea funcţionarilor care renunţă la funcţie.
Dragoş Dincă a conchis că este anormală trecerea din politică în administraţie şi invers, iar funcţionarii nu ar trebui să urmeze cursuri pe bani publici dacă ştiu că vor renunţa la acest statut.