Liderii politici comentează propunerea făcută, ieri, de către preşedintele PSD, Mircea Geoană, de a elimina oricare formă de imunitate pentru preşedinte, membrii Guvernului şi parlamentari.
Olteanu: Era suficient să voteze săptămâna asta la Cameră. Liberalul Bogdan Olteanu a declarat referindu-se la iniţiativa PSD privind imunitatea demnitarilor, că lucrurile ar fi fost mai simple dacă Mircea Geoană ar fi fost în stare să le ceară parlamentarilor săi să voteze începerea urmăririi penale pentru Miron Mitrea şi Adrian Năstase.
"Lucrurile ar fi fost mult mai simple dacă Mircea Geoană ar fi fost în stare să le ceară parlamentarilor săi, pur şi simplu, să voteze începerea urmăririi penale pentru cei doi PSD-işti. Atunci nu ar mai fi fost nevoie de toată gimnastica asta verbală, de promisiuni de modificare a Constituţiei, făcute tot de PSD sau de alte angajamente fără acoperire", a susţinut, ieri, Bogdan Olteanu, preşedinte al Camerei Deputaţilor.
El a apreciat că era suficient ca parlamentarii PSD "să voteze săptămâna aceasta, la Cameră".
Boc: Ăştia chiar nu îşi dau seama cât de penibili şi ridicoli sunt. Liderul PDL, Emil Boc, a declarat, ieri, referitor la iniţiativa PSD de modificare a Constituţiei în sensul eliminării imunităţii demnitarilor, că reprezentanţii partidului ar trebui să "scoată capul şi să vorbească" atunci "când vor vota pentru trimiterea în instanţă a parlamentarilor PSD".
"Oamenii ăştia chiar nu îşi dau seama cât de penibili şi ridicoli sunt, şi ne cred proşti pe toţi, după ce se pun de-a curmezişul trimiterii în Justiţie a lui Năstase şi Mitrea, acum au devenit îngeri şi sfinţi. Ne sfidează şi îi consideră idioţi pe toţi românii. Când vor vota pentru trimiterea în instanţă a parlamentarilor PSD, doar atunci să scoată capul şi să vorbească, pentru că au compromis efortul de ridicare a clauzei de salvgardare pe Justiţie pentru România", a spus Emil Boc.
Marko Bela: UDMR susţine eliminarea privilegiilor. Preşedintele UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat, ieri, referitor la propunerea PSD de modificare a Constituţiei în sensul eliminării imunităţii demnitarilor, că UDMR "va susţine orice iniţiativă legată de eliminarea privilegiilor existente în societate"
Marko Bela a spus că nu a văzut proiectul PSD de eliminarea a imunităţii demnitarilor, pentru a putea exprima o părere detaliată, dar că, în principiu, este pentru eliminarea privilegiilor.
"Nu am văzut proiectul, dar dacă vom vedea un text, vom exprima o părere detaliată. Noi vom susţine orice iniţiativă legată de eliminarea privilegiilor existente în societate", a spus el.
Întrebat dacă consideră imunităţile drept privilegii, Marko Bela a răspuns afirmativ.
"Cel puţin o parte din imunităţi sunt astfel de privilegii", a spus el.
Bolcaş: Prima urgenţă e Legea răspunderii ministeriale. Vicepreşedintele executiv al PRM Lucian Bolcaş a declarat, ieri, referindu-se la iniţiativa PSD privind imunitatea demnitarilor, că înainte de a propune modificarea Constituţiei, liderul PSD Mircea Geoană trebuie să ştie că prima urgenţă o reprezintă modificarea Legii răspunderii ministeriale.
Bolcaş a precizat că un astfel de demers a fost făcut deja de PRM prin senatorul Gheorghe Funar, care a depus un proiect de lege în acest sens. El a explicat că prin iniţiativa legislativă a lui Funar se propune modalitatea prin care avizul Parlamentului sau al preşedintelui să nu mai constituie un impediment în desfăşurarea actului de justiţie.
"Populismul formulărilor a făcut să treacă pe planul al doilea problema reală, care este reprezentată de răspunderea preşedintelui României", a spus Lucian Bolcaş despre declaraţiile liderului PSD.
De asemenea, referindu-se la afirmaţiile lui Geoană, Bolcaş a remarcat că problemele reale cu care se confruntă justiţia şi cu care se confruntă o serie de proceduri parlamentare "au fost înecate de un populism nici măcar înduioşător".
Pe de altă parte, vicepreşedintele executiv al PRM a declarat că, potrivit Constituţiei, preşedintele nu are altă imunitate decât cea politică a parlamentarilor, dar, în acelaşi timp, el nu poate fi trimis în judecată decât pentru infracţiunea de înaltă trădare, care nu există în Codul Penal definită ca atare.
"Aceasta este o problemă care trebuie să fie analizată cu toată atenţia", a arătat deputatul.
Întrebat dacă formaţiunea politică din care face parte este de acord cu eliminarea imunităţii pentru parlamentari, miniştri şi pentru şeful statului, Bolcaş a afirmat că PRM este de acord cu orice fel de propuneri "care să permită justiţiei să îşi facă datoria fără ingerinţe politice şi care este în concordanţă cu tradiţiile constituţionale ale ţărilor cu tradiţie democratică".