Votul de miercuri împotriva începerii urmării penale a lui Năstase şi Mitrea a avut valoare de test pentru CE, comentează publicaţia Le Monde, potrivit căreia obiectivul enunţat de preşedintele Băsescu, de a ieşi de sub Mecanismul de Verificare şi Cooperare, pare dificil de concretizat.
Presată de UE să dea semne de bunăvoinţă în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, România a decepţionat şi mai mult Bruxellesul, apreciază Le Monde, relatând că Parlamentul de la Bucureşti, convocat în şedinţă extraordinară de către preşedintele Traian Băsescu, a respins, miercuri, începerea urmăririi penale împotriva fostului premier Adrian Năstase şi a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, acuzaţi de corupţie.
În opinia cotidianului francez, acest vot a avut valoare de test pentru Comisia Europeană.
Le Monde reaminteşte că, în raportul de la 23 iulie, Bruxelles-ul a criticat dur România pentru "deciziile puternic politizate în ceea ce priveşte corupţia", cerând "un angajament fără echivoc în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt".
Le Monde menţionează de asemenea reacţia celor doi politicieni - Adrian Năstase şi Miron Mitrea - precizând că aceştia denunţă o operaţiune politică.
"Candidat fără succes la alegerile prezidenţiale din 2004 împotriva lui Traian Băsescu, Năstase a prezentat argumente similare în 2006, înainte de a fi constrâns să îşi prezinte demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca urmare a dezvăluirilor privind existenţa unei moşteniri controversate de un milion de euro, primită de la o mătuşă", adaugă publicaţia.
Pe de altă parte, Le Monde remarcă faptul că numeroase anchete au fost declanşate de DNA, dar nicio procedură împotriva vreunui oficial de rang înalt nu a determinat vreo condamnare. "Pentru a da o şansă votului de miercuri, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a oferit garanţii opoziţiei propunând, luni, înlocuirea procurorului şef, Daniel Morar, foarte apreciat de Comisia Europeană, cu Monica Şerbănescu, până acum consilieră a ministrului", comentează Le Monde.
"În ultimii trei ani, succesiunea procedurilor împotriva miniştrilor a întors o parte dintre politicieni împotriva lui Morar", mai scrie Le Monde , precizând însă că înlocuirea acestuia din funcţie nu a folosit la deschiderea unei anchete împotriva lui Năstase.
"Traian Băsescu, ales preşedinte în 2004, pe baza promisiunilor că va lupta împotriva corupţiei, a reamintit, marţi, că «obiectivul României este de a ieşi de sub mecanismul de cooperare şi verificare impus de Comisia Europeană înainte de iulie 2009». O voinţă politică ce pare dificil de concretizat", menţionează publicaţia citată.