Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, ieri, că propunerea ministrului Justiţiei pentru înlocuirea lui Daniel Morar la şefia DNA "nu are nici un fel de logică şi de acoperire morală", atâta vreme cât Raportul CE relevă că anchetele DNA sunt imparţiale şi echidistante.
"Este vorba de o execuţie politică a şefului DNA de către PNL, pentru ca acest partid să se poată menţine în continuare la putere şi pentru a evita o moţiune de cenzură anunţată de PSD dacă îl propune în continuare pe Daniel Morar. Această propunere a PNL nu are nici un fel de logică şi de acoperire morală, atâta vreme cât Raportul de ţară al Comisiei Europene, care nu poate fi acuzat de partizanat politic, spune negru pe alb că anchetele DNA sunt imparţiale şi echidistante, din punct de vedere politic", a declarat Emil Boc.
El a susţinut că datele prezentate în Raportul CE l-ar fi putut determina pe ministrul Justiţiei să propună prelungirea mandatului lui Daniel Morar la conducerea DNA.
"Propunerea pe care o înaintează ministrul Justiţiei nu are acoperire nici juridică, nici morală şi nici politică", a mai spus Boc.
Referindu-se la intenţia lui Cătălin Predoiu de a-i propune lui Daniel Morar preluarea postului de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau de adjunct al DNA, liderul PDL a afirmat că aceasta se înscrie "în stilul jocului românesc: când vrei să scapi de cineva te faci că-l avansezi".
Şi vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat, ieri, că propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de a-l schimba din funcţia de procuror şef al DNA pe Daniel Morar este "problematică", fiind un semnal negativ pentru Comisia Europeană.
Schimbare problematică
"Mi se pare că schimbarea din funcţie a lui Daniel Morar, în actualul context, este problematică. Pe de o parte, Raportul de ţară pe tema Justiţiei subliniază necesitatea continuităţii instituţionale în ceea ce priveşte DNA. Desigur că această formulă poate fi interpretată în mai multe feluri, dar sugestia UE este limpede: s-a arătat că o schimbare din funcţie a lui Daniel Morar ar fi percepută la nivelul Comisiei ca un regres în lupta împotriva corupţiei", a declarat Valeriu Stoica.
El a susţinut că decizia înlocuirii procurorului şef al DNA a fost luată la presiunea politică a PSD şi PNL.
"De asemenea, este problematică această schimbare pentru că ea vine la puţin timp după ce PSD şi PNL au cerut această schimbare. Ministrul Justiţiei este, din păcate, într-o situaţie delicată, chiar dacă va încerca să spună că nu are nicio legătură schimbarea din fucţie cu cererile exprese făcute de PSD şi PNL. Totuşi, opinia publică va percepe această schimbare din funcţie ca fiind făcută sub presiune politică. Toate aceste elemente mă determină să cred că schimbarea lui Daniel Morar nu este o soluţie potrivită şi nu va avea consecinţe bune în evaluarea situaţiei Justiţiei din România în perioada următoare", a mai spus Stoica.
El consideră că propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de a-l numi pe actualul procuror şef al DNA înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau adjunct al DNA "nu e de natură să înlăture impactul negativ al schimbării lui Daniel Morar din funcţie".
(12 aug 2008, 13:46:47