Peste 3,6 milioane de pachete de ţigări de contrabandă au fost confiscate în primul semestru al anului, la nivelul întregii graniţe, poliţiştii de frontieră apreciind că traficul cu ţigări este în creştere, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
Potrivit IGPF, traficul ilegal cu ţigări a luat amploare în ultimii ani la frontierele României, traficanţii mizând pe "profitul" impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea la negru a acestui tip de marfă, atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât mai ales pe cele din vestul Europei, unde preţul unui pachet de ţigări este de patru ori mai mare decât în România.
Astfel, în primul semestru al anului 2008, la nivelul întregii frontiere, au fost reţinute în vederea confiscării 3.652.925 de pachete de ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de peste 19.800.000 lei (aproximativ 5.500.000 de euro).
Aceleaşi metode ca şi anii trecuţi
Poliţiştii de frontieră au constatat că metodele folosite de traficaţi sunt aceleaşi din anii trecuţi. Una dintre metode, utilizată de persoanele fizice, se referă la achiziţiona de astfel de produse din ţările vecine (Ucraina şi Republica Moldova), iar la intrarea în România le ascund în locaşuri special amenajate (inclusiv, în mijloacele proprii de transport) sau nu le declară autorităţilor vamale.
O altă metodă constă în achiziţionarea ţigărilor din magazinele duty-free (de la frontiera cu Serbia şi Moldova), le introduc în ţară în cantităţi mici, le depozitează în diverse proprietăţi private şi ulterior, le transportă în alte judeţe pentru a le comercializa la negru.
Reprezentanţi ai societăţilor ascund, printre mărfurile transportate, ţigările de contrabandă (metoda "capac") sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spaţii special amenajate, inclusiv în trenurile internaţionale, în special în cele sosite din Republica Moldova, ţigările fiind ascunse în locuri greu accesibile: podul vagoanelor, bazinele de apă, sub podele.
Dintre mărcile de ţigări traficate, au fost identificate ca fiind cele mai solicitate de piaţa neagră ţigările Ronson, de provenienţă ucraineană, Plugarul şi Viceroy, de provenienţă din Republica Moldova.
Potrivit IGPF, printre capturile poliţiştilor de frontieră s-au regăsit şi mărcile Saint George, LM, Doina, Monte Carlo, Marble şi Marlboro.
Mai mult de jumătate din confiscări, la frontiera de est
Din punct de vedere al rutelor folosite, se constată că frontierele cele mai active, din punct de vedere al încercărilor de introducere a ţigărilor în România, sunt frontiera de est, nord şi sud-vest.
La frontiera de est predomină ţigările de origine din Republica Moldova (ţigări de calitate inferioară - Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici - încadrate plafonului vamal - de către persoane fizice.
Potrivit IGPF, cea mai activă zonă este cea de la frontiera cu Republica Moldova, aici fiind confiscate aproximativ 58 la sută din ţigările de contrabanda depistate de poliţiştii de frontieră.
Grupuri infracţionale la frontiera de nord
La frontiera de nord predomină ţigările aduse din Ucraina, traficanţii - organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontiera şi în interiorul ţării - încercând trecerea baxurilor de ţigări peste frontiera verde, noaptea.
În judeţele din Sud-Vestul ţării, sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.
Măsuri pentru reducerea fenomenului
Pentru reducerea fenomenului, Poliţia de Frontieră a stabilit o serie de măsuri, care se referă la intensificarea acţiunilor pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu bunuri şi în special al celui cu ţigări, prin implicarea activă a tuturor factorilor responsabili şi stabilirea unor legături eficiente şi directe în cooperarea cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu.
De asemenea, în baza relaţiilor de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, în primul semestru al anului, Poliţia de Frontieră a solicitat anularea vizelor de intrare în ţară pentru un număr de 163 de străini (154 de cetăţeni din Republica Moldova şi nouă ucraineni), care au fost descoperiţi în zonele de frontieră în timp ce încercau să introducă ilegal în România ţigări de contrabandă.
Printre măsuri se mai numără şi intensificarea acţiunilor informativ-operative şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, fără a se limita doar la captura propriu-zisă, în vederea depistării întregii reţele de traficanţi, precum şi monitorizarea continuă a tuturor aspectelor care au legătură cu fenomenul contrabandei.
Captură de ţigări în valoare de 20.000 de euro, la Reşiţa
Poliţiştii din Reşiţa au confiscat ţigări de contrabandă în valoare de 20.000 de euro de la o femeie, după ce, în urma unui control de rutină, au găsit în maşina acesteia peste 2.000 de pachete de ţigări netimbrate, informează inspectoratul Judeţean al Poliţiei Caraş Severin.
Joi, în jurul orei 10.30, în urma unei acţiuni organizate de lucrătorii Poliţiei Municipiului Reşiţa, a fost oprit pentru control un autoturism condus de Ramona Loredana Ş. (36 de ani), din comuna Berzovia.
Astfel, în autoturism au fost găsite 2.310 pachete ţigări netimbrate de diferite mărci, pentru care aceasta nu deţinea documente de provenienţă .
Împreună cu ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au fost extinse cercetările cu privire la provenienţa ţigărilor fără timbru fiscal, ocazie cu care s-a stabilit faptul că femeia mai deţine o cantitate mare de ţigări în comuna Berzovia.
La percheziţia efectuată la domiciliul acesteia, au mai fost găsite încă 14.690 pachete de ţigări netimbrate, adică un total de 17.000 de pachete, întreaga cantitate de ţigări valorând pe piaţa neagră aproximativ 20.000 de euro.
Ramona Loredana Ş. a fost pusă sub acuzare pentru evaziune fiscală.
(11 aug 2008, 11:10:01