Farmaciştii reclamă că pe softurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind noile liste de compensate şi gratuite sunt 28 de pagini de erori, iar anumite antidiabetice au fost puse ''intenţionat'' de Ministerul Sănătăţii la preţuri mai mici decât suma cu care au fost cumpărate.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CMR), Clara Popescu, a declarat, ieri, că luna iulie a fost un coşmar pentru farmacişti.
''În primul rând, listele de medicamente compensate şi gratuite au fost schimbate de trei ori, iar actualele softuri nu mai corespund datelor de la începutul lunii. Apoi, multe antidiabetice au fost trecute intenţionat de Ministrul Sănătăţii în lista de compensate şi gratuite, la preţuri mult mai mici decât cele cu care au fost cumpărate. Problema este că noi, farmaciştii, trebuie să suportăm diferenţa de preţ până la 15 la sută din valoare'', a mai spus Popescu.
Aceasta a adăugat că, în primele zile ale lunii, farmaciştii au acceptat diferenţa de preţ, dar acest sistem nu mai poate funcţiona.
''Este vorba de reţete pentru trei luni, deci sume mari. În România sunt foarte mulţi bolnavi de diabet şi, implicit, multe reţete. Dacă am plăti diferenţele, am intra în faliment şi, apoi, este ilegal. Cum să vindem la preţuri mai mici decât cele cu care achiziţionăm?'', a adăugat vicepreşedintele CMR.
Până acum, aceste diferenţe de preţ erau suportate de distribuitori şi producători. "După scandalurile dintre Ministerul Sănătăţii şi ei, distribuitorii nu mai vor să suporte aceste sume, iar farmaciştii nici atât'', a mai spus Clara Popescu.
Noua listă de medicamente de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate a intrat în vigoare în 15 iulie.
( 8 aug 2008, 19:22:02