Comisia Europeană şi statele membre UE oferă asistenţă României, Ucrainei şi Republicii Moldova, după valul de inundaţii de săptămânile trecute, prin activarea Mecanismului de Protecţie Civilă şi coordonarea acţiunilor de ajutorare de către experţi UE, potrivit unui comunicat de presă emis luni.
Mecanismul de Protecţie Civilă este un program comunitar al cărui scop este acela de a asigura o mai bună protecţie a oamenilor, a mediului şi a proprietăţilor, în cazul unor dezastre naturale sau tehnologice.
"Simpatizăm din tot sufletul cu familiile victimelor acestor inundaţii. Protecţia civilă este o problemă europeană şi mă bucur să văd că statele membre şi-au exprimat solidaritatea europeană, răspunzând generos cererilor de asistenţă făcute prin Centrul de Monitorizare şi Informare (MIC). Orice ţară - stat membru sau nu - este binevenită să ceară ajutor în vremuri de necesitate", a spus Stavros Dimas, comisar european pentru Mediu şi Protecţie Civilă.
Potrivit comunicatului de presă al Comisiei Europene, de luni, aceasta este dispusă să analizeze în detaliu posibilitatea ca UE să acorde ajutor financiar pentru reconstrucţia proprietăţilor distruse, dacă statele afectate vor cere acest lucru.
Bilanţul inundaţiilor din Ucraina arată că, până în acest moment, peste 15.000 de persoane au fost afectate de ploile masive şi apele ieşite din matcă, iar cel puţin 30 de persoane au murit. Şase regiuni ale ţării au fost inundate, cele mai afectate zone fiind cele din apropierea râurilor Prut şi Dniester.
În ceea ce priveşte Republica Moldova, 99 de case au fost distruse şi 882 inundate. Peste 700 de persoane au fost evacuate din 12 regiuni ale ţării, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi, potrivit comunicatului UE, în contextul în care mai multe diguri de-a lungul râului Dniester au fost complet distruse.
UE a trimis şase experţi în respectivele zone, precum şi bărci, pompe, generatoare electrice şi cizme de cauciuc, toate acestea asigurate de Republica Cehă şi Estonia.
România a cerut ajutorul comunităţii europene în 29 iulie, primind aproape imediat ajutoare din partea Austriei, Slovaciei, Republicii Cehe, Suediei şi Lituaniei. Astfel, o parte din aceste ţări au pus la dispoziţia României 47 de generatoare electrice, în vreme ce Polonia a trimis 15.000 de metri pătraţi de stabilizatori geo-textili. O altă ofertă de generatoare electrice a venit, recent, din partea Elveţiei, tot prin MIC.