În tabăra de sinistraţi de la Rădăuţi Prut premierul Tăriceanu i-a asigurat pe oameni că autorităţile vor aloca fonduri şi materiale de construcţie pentru refacerea caselor afectate de viituri. “Cred că trebuie serios analizată oportunitatea reconstrucţiei caselor într-o zonă sigură, ca acest efort să nu fie năruit din nou, peste câţiva ani, de o altă viitură. Dacă vreţi, asta este şi recomandarea mea, dar nu eu trebuie să iau decizii, ci autorităţile locale, după o consultare cu cetăţenii şi cu cei de la Ministerul Lucrărilor Publice”, a spus Tăriceanu.
Cât priveşte reacţia autorităţilor, premierul a remarcat eforturile depuse de acestea pentru ajutorarea populaţiei şi a cerut instituţiilor publice să se implice în strângerea fondurilor pentru sinistraţi.
Anchetă pentru cauzele dezastrului
Referitor la cauzele care au dus la acest dezastru, Tăriceanu a refuzat să facă orice fel de comentarii, însă a precizat că aşteaptă concluziile anchetei Ministerului Mediului, care încearcă să stabilească acum cauza creşterii debitului râului Prut la circa 3.000 de metri cubi pe secundă în scurt timp.
În timp ce membrii Guvernului îi vizitau pe cei grav afectaţi de inundaţii, în partea cealaltă a satului, în prima tabără de sinistraţi, se lucra de zor. Autorităţile vroiau să termine fosa septică şi racordurile de electricitate pentru primele module care erau aşteptate să sosească ieri seară. Aproape la fiecare colţ de stradă se distribuiau ajutoare. La biserică haine şi îmbrăcăminte, dintr-o autospecială pâine şi sarmale, dintr-un camion apă minerală. Tot ieri erau aşteptaţi să sosească şi reprezentanţii Ministerului Muncii pentru efectuarea anchetelor sociale pe baza cărora vor fi acordate atât ajutoarele de urgenţă cât şi ajutoarele pentru reconstrucţia caselor.
Control şi la autorizaţiile de construcţie
Prezent ieri în tabăra de sinistraţi, ministrul Internelor, Cristian David a precizat că la nivelul comunei Rădăuţi Prut va fi efectuată o anchetă în cadrul căreia se va încerca stabilirea cauzelor şi daunelor produse de inundaţii. Ancheta va urmări inclusiv modul în care au fost acordate autorizaţiile de construcţie pentru ridicarea caselor afectate de viitură şi responsabilitatea autorităţilor locale care au acordat acele avize. De altfel, ieri a început la Rădăuţi Prut şi evaluarea bunurilor distruse de ape. Un prim bilanţ indică faptul că, din cele 364 de locuinţe inundate, 170 au fost distruse în întregime.
Sebastian GHEORGHIU