Debitele Siretului încep să intre în normal, Prutul este încă peste cota de atenţie la Rădăuţi, dar tendinţa este de scădere, iar numărul evacuaţilor a scăzut la 6.413, potrivit bilanţului efectelor inundaţiilor din nordul ţării, prezentat, ieri dimineaţă, de MIRA.
Potrivit directorului Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, pe râul Siret "situaţia începe să intre în normal". Astfel, în zona Nicolae Bălcescu este depăşită doar cota de atenţie, la fel şi la Drăgeşti, însă debitul este în scădere şi se preconizează că, în curând, se va ajunge sub această cotă.
Totodată, râul Prut este peste cota de atenţie la Oroftiana, tendinţa fiind de scădere. Şi la acumularea Stânca-Costeşti debitele sunt staţionare, şi se fac manevre "pentru a scoate de sub presiune zona din aval", a adăugat Stanciu.
În ceea ce priveşte bilanţul efectelor inundaţiilor, numărul persoanelor evacuate a scăzut la 6.413, după ce, miercuri dimineaţa, cifra evacuaţilor depăşea 15.000.
A rămas neschimbat numărul judeţelor afectate, şase, cel al persoanelor decedate, cinci, şi al localităţilor inundate, 156. Numărul caselor distruse a ajuns la 375, al celor în pericol de prăbuşire, la 136, iar al locuinţelor afectate, la 2.752.
Secretarul de stat a spus şi că în ultimele 24 de ore nu au mai avut loc inundaţii sau deversări.
De asemenea, aproape 2.000 de oameni lucrează pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, iar numărul acestora va fi suplimentat în funcţie de solicitările primite din partea prefecturilor.
Secretarul de stat a făcut şi un apel la locuitorii din Iaşi, unde se menţine evacuarea, deşi apa nu a intrat în case.
"Până nu avem certitudinea, nu putem să nu menţinem evacuarea", a spus Dobre.
Codul roşu de inundaţii rămâne valabil pe râul Prut, în secţiunea din aval de barajul de la Stânca Costeşti şi până la Trifeşti-Sculeni, până ieri la 12.00, în timp ce hidrologii menţin codul portocaliu de inundaţii pe cursul mijlociu al Siretului, în sectorul cuprins între Nicolae Bălcescu şi acumularea Galbeni) şi pe Prut, pe sectorul cuprins între Sculeni şi Ungheni. Secţiunile de râuri avertizate cu codul portocaliu sunt aferente judeţelor Neamt, Bacău şi Iaşi.
Codul galben rămâne şi el în vigoare, dar doar pe cursul mijlociu şi inferior al Siretului şi pe Prutul mijlociu, secţiuni aferente judeţelor Bacău, Vrancea, Galaţi şi Iaşi.