Românii din Marea Britanie vor cere, în toamnă, autorităţilor britanice, printr-o scrisoare oficială, eliminarea restricţiilor de muncă impuse lor şi bulgarilor sau cel puţin relaxarea acestora, fiind decişi să trimită în scurt timp şi un memoriu Parlamentului şi Guvernului.
Spre sfârşitul acestui an, autorităţile britanice urmează să dezbată din nou problema restricţiilor de muncă impuse românilor şi bulgarilor, după care va lua decizia de eliminare sau de menţinere a acestora.
Pentru a convinge autorităţile britanice să dea o soluţie favorabilă, mai mulţi românii stabiliţi în Marea Britanie lucrează la un document în care vor să arate punct cu punct motivele pentru care menţinerea restricţiilor nu ar fi benefică pentru britanici, în condiţiile în care imigranţii cotizează la stat şi acoperă slujbele de jos pe care englezii le evită.
Unul dintre membrii Asociaţiei Românilor din Scoţia, Diana Sisu, a declarat, că accesul românilor pe piaţa forţei de muncă este îngreunat din cauza restricţiilor impuse de britanici.
Practic, în prezent, românii sunt nevoiţi să lucreze în Marea Britanie numai în anumite domenii, aşa cum au convenit autorităţile din cele două state, iar numărul permiselor de muncă alocate de Guvern atât pentru români, cât şi pentru bulgari nu depăşeşte 20.000.
Diana Sisu a precizat că, în prezent, este mai greu să obţii un loc de muncă decât înainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Majoritatea locurilor de muncă ocupate de persoanele din sud-estul Europei sunt cele pentru care nu sunt cereri din partea cetăţenilor britanici. Din acest punct de vedere, nu se poate spune că imigranţii est-europeni ar fi povară în societatea britanică, ci un beneficiu, a explicat Diana Sisu. Aceasta a dat ca exemplu asistentele românce care lucrează în azilele de bătrâni unde până de curând era criză de personal.
Într-o declaraţie acordată corespondentului MEDIAFAX la Londra, ministerul britanic de Interne arată că deocamdată nu a luat o decizie în această privinţă.