Un număr de 23 de persoane au fost rănite, sâmbătă dimineaţă, într-o explozie, urmată de un incendiu, la o fabrică de prelucrare a lemnului din municipiul Gheorgheni.
Explozia urmată de incendiu s-a produs la ora 8.15, la un uscător de rumeguş, după ce doi muncitori au deschis uşa unui siloz de rumeguş de la societatea de prelucrare a lemnului Transilvania Industry. Pompierii harghiteni au sosit la faţa locului în patru minute şi au reuşit să stingă incendiul, care s-a manifestat pe o suprafaţă de 25 - 30 de metri pătraţi, în aproximativ un sfert de oră.
Din primele cercetări a reieşit că explozia s-a produs, posibil, din cauza unei scântei în camera în care funcţiona aparatul de uscare a rumeguşului, în momentul în care doi muncitori au deschis uşa silozului unde se afla acesta. Potrivit specialiştilor, este ştiut că, în anumite condiţii de temperatură şi umiditate, rumeguşul reacţionează la fel de violent ca praful de puşcă.
Iniţial, răniţii au fost transportaţi cu maşinile patronului fabricii la spitalul din Gheorgheni. De aici, unii dintre răniţi au fost duşi cu ambulanţele la Târgu Mureş.
Răniţi transportaţi la Bucureşti
Zece dintre răniţii în urma exploziei de la Gheorgheni au fost aduşi, sâmbătă seară, la Bucureşti, opt dintre aceştia fiind în stare critică şi fiind intubaţi, a declarat medicul Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca şi coordonator al SMURD Bucureşti.
El a spus că şase dintre răniţi au fost aduşi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, dintre care patru intubaţi. Trei răniţi sunt la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar unul este la Spitalul "Bagdasar Arseni", a precizat Opriţa.
Cei zece răniţi au fost aduşi de la Târgu Mureş cu o aeronavă militară.
Medicul coordonator SMURD Simona Bratu a declarat că, iniţial, s-a dorit transportarea răniţilor cu elicopterul de la Gheorgheni, însă nu erau condiţii de aterizare, motiv pentru care medicii de la Sighişoara, Târgu Mureş şi Harghita s-au mobilizat şi i-au însoţit pe răniţii care aveau nevoie să fie transportaţi la Târgu Mureş pe ambulanţe.
Potrivit sursei citate, la Spitalul din Gheorgheni medicii au găsit patru victime intubate, care erau în stare mai gravă, iar ei au considerat că alţi patru mai necesitau protejare respiratorie.
Zece răniţi în stare gravă
Starea celor zece răniţi în explozia de la Gheorghe aduşi la Bucureşti este foarte gravă, ei având arsuri de la 18 până la 80 la sută din suprafaţa corpului, dar foarte grav este că cei mai mulţi au arsuri de căi respiratorii superioare, cinci fiind ventilaţi mecanic, a declarat ieri Raed Arafat.Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, ieri, că pacientul dus la Spitalul Bagdasar-Arseni a fost operat imediat, are arsuri pe 18 la sută din suprafaţa corpului, dar a suferit şi arsuri de căi respiratorii superioare, acesta fiind ventilat mecanic.
La Spitalul de Urgenţă Floreasca, cei trei pacienţi sunt în stare gravă, sunt ventilaţi mecanic, ei având arsuri de căi respiratorii superioare şi arsuri pe 50-80 la sută din suprafaţa corpului, a precizat Raed Arafat.
Din cei şase pacienţi duşi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, unu este în continuare ventilat mecanic, a mai spus subsecretarul de stat. Aceştia au suferit arsuri de la 20 la aproape 70 la sută din suprafaţa corpului.
(28 iul 2008, 12:29:40