joi, 17 iul 2008 - Anul XIII, nr. 166 (3847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tăriceanu e de acord cu salariul minim de 540 de lei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a propus, ieri, reprezentanţilor confederaţiilor sindicale să accepte ca salariul minim să fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o creştere ulterioară graduală de o sută de lei pe an.

Propunerea a fost prezentată de şeful Guvernului la începutul întâlnirii de ieri cu sindicatele, aflată în desfăşurare la Palatul Victoria.

"Având în vedere că în această lună au crescut preţurile la gaze şi în următoarea perioadă ne aşteptăm la un puseu inflaţionist, vă propunem să acceptaţi un răgaz de două luni, iar salariul minim să fie majorat la 540 lei de la 1 octombrie", a spus Tăriceanu.

El a mai propus sindicatelor ca salariul minim să fie majorat la 600 lei la 1 ianuarie 2009 şi ca, în cadrul unei strategii pe termen lung, creşterea salarială să fie graduală şi anuală, astfel încât salariul minim brut să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 100 de lei, pentru a se apropia la jumătate din salariul mediu.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la discuţia cu sindicatele, a arătat că, potrivit calculelor Comisiei Naţionale de Prognoză, salariul minim pe economie ar urma să ajungă până în 2014 la 1.325 lei, cu o creştere anuală de trei la sută.

Ministrul a fost însă întrerupt de premierul Tăriceanu, care i-a spus că această creştere nu este una constantă, ci depăşeşte nivelul de trei la sută de la un an la altul.

 

Sindicatele iau o decizie săptămâna viitoare

Confederaţiile sindicale au anunţat, ieri, la finalul întâlnirii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, că vor stabili săptămâna viitoare dacă acceptă oferta Guvernului de majorare a salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie.

Liderii sindicali s-au declarat mulţumiţi că premierul şi-a asumat obligaţia de a discuta mecanismele prin care salariul minim să ajungă să reprezinte 50% din cel mediu până în 2014. După consultările de săptămâna viitoare, confederaţiile sindicale vor decide dacă semnează sau nu acordul propus de premierul Tăriceanu.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, la sfârşitul întâlnirii de ieri, că este mulţumit de faptul că Guvernul a discutat cu partenerii sociali, pentru prima dată, modalitatea prin care salariul mediu să ajungă să reprezinte 50 la sută din cel minim până în 2014.

"Este pentru prima dată când Guvernul Tăriceanu îşi asumă din anul 2000 o discuţie foarte serioasă cu privire la obligaţia pe care Guvernele din România o au şi o vor avea în continuare, şi anume aceea de a respecta prevederile Cartei Sociale Europene revizuite, care fixează nişte mecanisme prin care trebuie ajutat salariul minim în piaţa muncii, astfel încât el să ajungă la 60 la sută din salariul mediu. În momentul de faţă, salariul minim în România se află sub 30 la sută din salariul mediu", a declarat Costin.

Liderul BNS a precizat că există diferenţe de opinie între patronate, Guvern şi sindicate privind cifrele care au fost avansate în discuţia de ieri.

"Susţinem creşterea salariului minim pe orizontul stabilit, 2014, dar până la urmă este un document care va trebui asumat nu numai de către acest Guvern, ci de întreaga clasă politică din România. Totul ţine de un obiectiv pe termen mediu şi lung, să ajungem să plătim în mod serios şi responsabil munca în această ţară, astfel încât să stopăm fenomenul de migraţie", a explicat Costin.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, consideră că propunerea Guvernului este una "interesantă", pentru că stabileşte o ţintă "ambiţioasă", ca în 2014 raportul între salariul minim şi cel mediu să fie de 50 la sută.

"Textul (propunerii - n.r.) este bun, de principiu, dar trebuie un angajament mult mai ferm. Sunt şi câteva ambiguităţi în acest text care trebuie lămurite", a mai spus Hossu.

 

Guvernul aşteaptă răspuns în zece zile

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian a declarat că Guvernul aşteaptă într-un interval de zece zile un răspuns din partea sindicatelor privind majorarea salariului minim de la 1 octombrie, precizând că reprezentanţii Executivului au semnat acordul pentru creşterea salarială.

Vosganian a mai anunţat că Guvernul va decide, prin ordonanţă de urgenţă, o altă bază de referinţă decât salariul minim pentru anumite categorii de ajutoare sociale, iar salariul minim ar urma să fie reactualizat anual, la sfârşitul primului trimestru. El a arătat că Executivul consideră că este nevoie de "o politică înţeleaptă şi sustenabilă pe termen lung" pentru a opri plecarea din ţară a muncitorilor, inclusiv printr-un sistem de salarizare motivant.

"Sper ca Guvernul viitor, a cărui structură este greu de anticipat în momentul de faţă, să respecte astfel de înţelegeri", a spus Vosganian.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, la finalul discuţiilor de la Guvern, că discuţiile dintre Guvern, sindicate şi patronate referitoare la un acord privind strategia de creştere a salariului minim până în 2014 s-au încheiat cu un acord de principiu care nu a putut fi semnat de sindicate şi patronate deoarece nu aveau mandat.

"Se vor consulta în forurile lor şi în perioada următoare vor semna acordul", a precizat ministrul.

 

Calendarul majorărilor

1 octombrie 2008 – majorare cu 40 de lei; salariul minim pe economie ajunge la 540 de lei.

1 ianuarie 2009 – majorare cu 60 de lei; salariul minim ajunge la 600 de lei.

2014 - salariul minim ar trebui să ajungă la valoarea de 1.325 de lei, reprezentând 50 la sută din salariul mediu brut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu e de acord cu salariul minim de 540 de lei.
 Vizualizări articol: 378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tăriceanu e de acord cu salariul minim de 540 de lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei