Copiii români au cel mai mare grad de conştientizare din Uniunea Europeană privind existenţa unor drepturi ale copilului, dar sunt şi cei mai sceptici în ceea ce priveşte protecţia acestor drepturi în ţara lor, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea CE, informează "Salvaţi Copiii".
Potrivit sondajului de opinie realizat de Gallup Ungaria, la solicitarea Comisiei Europene (CE), citat de Organizaţia "Salvaţi Copiii" România, cel mai mare grad de conştientizare din Uniunea Europeană privind existenţa unor drepturi ale copilului îl au tinerii români cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani.
Astfel, 85 la sută dintre românii chestionaţi au spus că îşi cunosc drepturile, numărul lor fiind cu 18 procente peste media UE. Tinerii români sunt urmaţi de repondenţii din Slovenia, Bulgaria (ambele 78 la sută) şi Luxemburg (77 la sută).
"Cu toate acestea, tinerii români sunt cei mai sceptici din Uniune în ceea ce priveşte protecţia acestor drepturi în ţara lor", potrivit rezultatelor sondajului.
La polul opus în ceea ce priveşte conştientizarea drepturilor copilului se află adolescenţii din Ungaria (38 la sută), Danemarca (47 la sută) şi Austria (46 la sută).
"La nivel general însă, majoritatea tinerilor chestionaţi din Statele Membre (67 la sută) sunt conştienţi că persoanele sub 18 ani se bucură de drepturi specifice, spre deosebire de adulţi. Mai mult de două treimi din tineri consideră internetul cel mai simplu canal de informare privind drepturile lor. Alte surse sunt televiziunea (pentru 21 la sută dintre ei) şi publicaţiile (pentru opt la sută)", mai rezultă din sondaj.
57% dintre tinerii români consideră că nu le sunt respectate drepturile
În ceea ce priveşte respectarea drepturilor copilului la nivel european, cei mai mulţi repondenţi care cred că drepturile copilului sunt foarte bine sau destul de bine respectate în ţara lor sunt în Finlanda (94 la sută), Olanda (93 la sută) şi Marea Britanie (92 la sută).
La polul opus se află Portugalia (39 la sută) şi România (42 la sută), cele două state fiind singurele state membre UE unde majoritatea repondenţilor au opinii negative privind respectarea drepturilor copilului.
Astfel, 59 la sută dintre tinerii chestionaţi din Portugalia şi 57 la sută din România au spus că drepturile copilului nu sunt deloc sau sunt incomplet protejate în ţările lor.
"În ciuda sentimentului general negativ asemănător în cele două state, repondenţii români sunt mai înclinaţi să spună că drepturile copilului nu sunt deloc respectate în statul lor (14 la sută în România, faţă de patru la sută în Portugalia)", potrivit sondajului citat de "Salvaţi Copiii".
Aproximativ trei sferturi dintre repondenţii europeni consideră că drepturile copilului sunt foarte bine sau destul de bine protejate în ţările lor, doar trei la sută din cei intervievaţi la nivelul întregii Uniuni considerând că drepturile copilului nu sunt deloc respectate.
Cei mai mulţi dintre tinerii chestionaţi (82 la sută) au spus că nici ei, nici alte persoane cunoscute cu vârste sub 18 ani nu au încercat să ceară ajutor când au crezut că drepturile lor le sunt încălcate. Doar şapte la sută au răspuns afirmativ la această întrebare.
În urma centralizării datelor s-a mai constatat că adolescenţii nu ştiu ce paşi să urmeze şi pe cine să contacteze în cazul în care drepturile pe care le au le sunt încălcate, 88 la sută dintre ei afirmând că au nevoie de mai multe informaţii despre drepturile lor şi mai ales au nevoie să ştie de unde să obţină astfel de informaţii.
Probleme prioritare: droguri, violenţa, sărăcia şi excluderea socială
Printre problemele menţionate de cei care au dorit să-şi apere drepturile sunt: lipsa de informaţii privind instituţia căreia trebuie să i se adreseze când un drept le este încălcat, necunoaşterea faptului că au drepturi specifice, proceduri prea lungi şi complicate, lipsa de reacţie a autorităţilor care nu răspund minorilor care cer ajutor.
În opinia tinerilor chestionaţi, principalele probleme care le afectează viaţa şi care necesită rezolvare urgentă, sunt: violenţa împotriva copiilor (23 la sută), exploatarea sexuală a copiilor (20 la sută), problemele legate de droguri (18 la sută), discriminarea şi rasismul (14 la sută), sărăcia şi excluderea socială (13 la sută).
Tinerii din România consideră că problemele care ar trebui tratate cu prioritate în statul lor sunt: consumul de droguri, violenţa asupra copiilor şi sărăcia şi excluderea socială.
Sondajul reprezintă rezultatele din 27 de state membre ale Uniunii Europene şi a fost realizat între 16 şi 25 februarie 2008, pe grupe de vârstă 15-18 ani.