Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că partidul va ataca, luni, la CCR, prevederea din Regulamentul Camerei privind punerea sub urmărire penală a miniştrilor-parlamentari, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul deputaţilor.
"PDL va ataca la CCR prevederea din Regulamentul Camerei privind punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul deputaţilor. (...) Este clar, evident, că acest articol este neconstituţional, iar PDL va sesiza, mâine (luni, n.r.), Curtea Constituţională, pentru declararea neconstituţionalităţii acestui articol, pentru că Parlamentul României încetează tot mai mult să fie o instituţie reprezentativă a poporului şi devine tot mai mult o instituţie de protecţie a persoanelor certate cu legea penală", a anunţat Emil Boc.
El a arătat că prevederea din Regulamentul Camerei Deputaţilor este "neconstituţională din cel puţin două motive", primul fiind acela că art. 76, alin. 2 spune foarte clar că legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră, iar hotărârea prin care se decide începerea urmăririle penale împotriva unui membru al Guvernului care are şi calitatea de parlamentar se face cu cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră, cu rezerva respectării cvorumului de şedinţă, respectiv a prezenţei în sală a cel puţin jumătate plus unu dintre parlamentari:
"Al doilea argument este acela că, dacă preşedintele României poate fi suspendat din funcţie, potrivit Constituţiei, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, jumătate plus unu din numărul total al acestora, un ministru care are şi calitatea de parlamentar nu poate fi trimis în judecată decât cu două treimi", a mai precizat Boc.
Liderul PDL a criticat şi decizia Parlamentului de a pleca în vacanţă fără a rezolva problema avizului începerii urmăririi penale în cazul celor patru miniştri sau foşti miniştri care deţin calitatea de parlamentari: Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş.
"Este inadmisibil ca Parlamentul să plece în vacanţă şi să nu permită justiţiei să îşi spună cuvântul, pentru că noi nu ştim dacă domnii Năstase, Mitrea, Păcuraru, Şereş sunt vinovaţi. Nu avem căderea să spunem acest lucru. Dar avem căderea să spunem: «Lăsaţi justiţia să îşi facă datoria şi ei să decidă dacă sunt vinovaţi»", a spus Emil Boc.
Preşedintele PDL a acuzat "coaliţia celor 322, care, ca şi în cazul suspendării preşedintelui, şi acum sunt solidari în a compromite interesul public şi a bloca accesul justiţiei la politicieni".
"Le vom mai lua, prin această sesizare, încă o armă pe care o aveau de a bloca accesul la justiţie", a afirmat Emil Boc.
Acesta a mai precizat că PDL nu a sesizat Curtea Constituţională până în acest moment pentru a nu da prilejul celorlalte partide să îi acuze de blocarea deciziei în cazul miniştrilor cercetaţi, aşteptându-se decizia celor două Camere ale Parlamentului, care, prin lipsa de cvorum, nu au reuşit să dea un vot cu privire la aceste dosare, referindu-se la Camera Deputaţilor.