Reglementările UE nu interzic celor care suferă de daltonism să fie şoferi, se arată într-un răspuns al CE la o solicitare formulată de europarlamentarul PSD Titus Corlăţean, care cere Guvernului "să elimine rapid această formă de discriminare faţă de cetăţenii cu deficienţe cromatice".
Corlăţean a solicitat, pe 24 aprilie, prin intermediul unei întrebări scrise, intervenţia Comisiei Europene pentru stoparea discriminării la care sunt supuşi încă, în România, cetăţenii care au deficienţe cromatice şi doresc obţinerea permisului de şofer amator.
El informează că a primit răspuns din partea Comisiei Europene la întrebarea scrisă, pe care o adresase în aprilie, privind situaţia românilor cu deficienţe cromatice genetice care doresc să obţină permisul de conducere în România. Potrivit lui Corlăţean, în răspunsul primit de la comisarul european pentru transporturi, Antonio Tajani, se precizează că, potrivit Directivei 91/439/CEE a Consiliului UE din 29 iulie 1991 privind permisele auto, "discromatopsia nu este menţionată printre eventualele contraindicaţii la conducerea de autovehicule".
"Cu ocazia actualizării curente a acestei părţi a anexei, experţii oftalmologi care au participat la lucrările Comisiei şi ale Comitetului pentru permise de conducere nu au menţionat în raportul lor că daltonismul ar fi în mod necesar o afecţiune care să nu permită conducerea de autovehicule", se precizează în răspunsul CE, citat în comunicatul lui Corlăţean.
Europarlamentarul subliniază că daltonismul afectează distingerea culorilor "mult mai mult" decât discromaţia.
"Deşi directiva menţionată stabileşte doar un set de reguli minime de aptitudine fizică pentru ca permisele de conducere eliberate de statele membre să poată fi reciproc recunoscute în cadrul UE, şi nu obligă statele membre să elimine din legislaţia şi practica naţională testarea cu planşe Ishihara, vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a precizat că îşi rezervă dreptul de a aborda situaţia din România în cadrul lucrărilor ulterioare ale Comitetului pentru permise de conducere", se precizează în comunicat.
Corlăţean cere Guvernului să elimine rapid această formă de discriminare faţă de cetăţenii cu deficienţe cromatice, înainte ca reprezentanţii Comisiei Europene să abordeze acest subiect în ceea ce priveşte situaţia din România.