Senatul a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, o iniţiativă legislativă prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv negative.
Proiectul, iniţiat de senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe, vizează modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002.
Conform motivării iniţiatorilor, scopul acestei propuneri este "de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional".
Potrivit autorilor legii, studiile de specialitate evidenţiază, fără echivoc, escaladarea bolilor cronice ca urmare a stărilor psihice depresive, iar stările emoţionale şi psihice depresive conduc în mod cert la îmbolnăviri.
Cei doi parlamentari afirmă că justeţea propunerii legislative este confirmată de "exemple preluate din cărţi", ei invocând, pe larg, pasaje despre sănătate şi învăţare din "Tehnica învăţării rapide", de Sheila Ostrander şi din "Strategii pozitive de muncă şi viaţă", de Tom Rath, în care se arată că "negativismul ucide".
"Aceste probe demonstrează extraordinara nocivitate şi efectele ireversibile asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor atunci când ştirile negative ne copleşesc existenţa", mai susţin cei doi parlamentari.
Singurul senator care a intervenit la dezbaterile pe tema iniţiativei legislative, Petre Daea, a afirmat că actul normativ "pune în pagina realităţii o stare care nu mai putea să continue".
"Din nefericire, în ultima perioadă, pe canalele de televiziune ale României, rareori văd să se prezinte pentru publicul larg (...) evenimente care se petrec în România şi care au valoarea lor, dar care nu sunt valorificate", a arătat el.
Daea a mai spus că prin adoptarea acestui act normativ senatorii fac o "pârtie spre actul cunoaşterii în sensul bun al cuvântului şi al echilibrului".
Propunerea, care are caracter organic, a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională.
Reacţie de la CNA.
Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că introducerea unui criteriu în ceea ce priveşte ponderea egală a ştirilor pozitive şi negative în jurnalele TV-radio nu este "funcţională", evenimentele neputând fi "programate"
"O ştire este o ştire, ea nu este pozitivă sau negativă, ci reflectă pur şi simplu o realitate. Depinde de deontologia jurnalistului ca realitatea să fie reflectată în mod obiectiv, iar CNA veghează, la rândul său, la respectarea informării corecte a publicului. Nu cred că introducerea unui criteriu cantitativ este funcţională, evenimentele nu pot fi programate sau puse pe un asemenea cântar, care nu se regăseşte în practica jurnalistică sau în legislaţia audiovizuală europeană", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.