Românul Andrei Tipa, de 16 ani, care suferă de boala Charcot-Marie-Tooth (CMT) de la vârsta de 10 ani, a fost operat de medicii din Annapolis - SUA cu ajutorul fundaţiei Helping Hands, urmând să se întoarcă în ţară după o recuperare de câteva săptămâni, relatează cotidianul The Capital.
Andrei a început să aibă dificultăţi la mers de la vârsta de 10 ani, când piciorul stâng a început să-i slăbească, iar muşchii i s-au atrofiat. La vârsta de 14 ani, băiatul nu se putea deplasa fără baston, dar şi acest lucru a devenit imposibil, în scurt timp, deoarece tendoanele de la picioare nu i s-au dezvoltat în timpul creşterii şi glezna i s-a deformat.
Adolescentul şi-a pierdut total abilitatea de a merge anul trecut, el putând doar să se târască pe genunchi sau pe spate.
Boala Charcot-Marie-Tooth face parte din categoria neuropatiilor periferice, fiind inclusă în termenul general de "neuropatie senzitivo-motorie". Este o boala genetică, ereditară şi degenerativă. Ea nu afectează speranţa de viaţă sau funcţia intelectuală. Medicii Jean-Martin Charcot, Pierre Marie şi Howard Henry Tooth au descoperit boala în 1886.
Boala atacă nervii ce controlează extremităţile musculare, până când bolnavul pierde ţesut muscular şi nu mai simte atingerea. Ea se manifestă în special la membrele inferioare, dar în stadii avansate poate afecta mâinile şi braţele. Intervenţiile chirurgicale, precum şi terapiile fizice pot ameliora boala şi încetini evoluţia acesteia, dar CMT este incurabilă.
În Statele Unite sunt specialişti care se ocupă de astfel de cazuri în fiecare oraş mare, dar Andrei locuieşte în Suceava şi clinicile din ţară nu au tehnologia necesară pentru a opera un astfel de caz.
Andrei şi mama sa se află în SUA, dar se vor întoarce în ţară în câteva săptămâni şi adolescentul va continua terapia în România.
(15 iun 2008, 13:19:59