Regele Mihai I, însoţit de întreaga familie regală, s-a reîntors, ieri, la Castelul Peleş din Sinaia, pentru prima dată în ultimii 60 de ani şi la mai mult de un an de când domeniul i-a fost retrocedat de Guvernul României, fiind aşteptat de o mulţime de simpatizanţi entuziaşti încă de dimineaţă.
Regele Mihai, însoţit de întreaga familie regală, s-a întors la Castelul Peleş într-o zi simbolică, 5 iunie, zi în care românii sărbătoresc nu numai Înălţarea, ci şi Ziua Eroilor şi Ziua Internaţională a Mediului. Revenirea sa a fost marcată de o ceremonie specială organizată de Casa Regală, în care regulile au fost foarte stricte.
Deşi perimetrul domeniului Peleş a fost încercuit, încă de la ora 10.00, de gărzi de corp şi de oamenii din staff-ul Casei Regale, simpatizanţii - mulţi în vârstă, dar şi tineri sau copii - au venit să ia parte la eveniment. Astfel, bucurându-se de o vreme frumoasă, câteva sute de persoane au aşteptat circa două ore să-l vadă pe rege.
Ceremonie specială.
Singurul discurs al zilei a fost rostit de Regele Mihai, în holul de stat al Castelului Peleş. Îmbrăcat într-un costum gri închis, încadrat de Regina Ana, Principesa Margareta şi Principele Radu, Regele Mihai şi-a ţinut discursul oficial, într-un mod solemn, fiind vizibil impresionat. Din start, regele a afirmat că "România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară", sperând ca întoarcerea sa la Peleş să fie una "definitivă".
"În Ziua Înălţării şi de Ziua Tuturor Eroilor, România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleş şi la Sinaia, scaunul istoric al familiei regale, să fie începutul respectului definitiv, total, al proprietăţii private, al demnităţii, al democraţiei şi libertăţilor, al instituţiilor din societatea românească", a declarat Regele Mihai.
El a mai spus că porţile Peleşului vor rămâne deschise românilor "pentru eternitate", aşa cum au fost mereu începând cu anul 1914. "Numai că de aici încolo românii nu vor găsi aici doar camere pline cu obiecte de preţ, ci şi oameni vii, o familie care dă sens naţiunii şi amprentă statului român", a mai spus Regele.
Regele Mihai I a considerat că valoarea regalităţii stă, de 142 de ani, deasupra "alternativelor politice sau a sistemelor de guvernare". "Ea garantează mândria, identitatea continuitatea şi tradiţiile. Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi puterii ţării noastre. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României", şi-a încheiat discursul Regele Mihai.
După discursul acordat presei, familia regală a apărut la balconul Castelului Peleş pentru a saluta cele câteva sute de persoane adunate în curtea Castelului.
Regele Mihai a apărut primul la balcon, fiind primit cu mare entuziasm de simpatizanţii săi, care au cântat şi au aplaudat. Fără să rostească niciun cuvânt, Regele Mihai a fost aplaudat minute în şir de oameni, care au strigat sloganuri de genul "Regele şi Patria", Trăiască Regele", "România mare", "Un Dumnezeu, un Rege şi-un Popor".
Întâmpinaţi cu căldură.
Mai mult, oamenii, care ţineau în mâini fotografii cu regele şi cu familia regală au cântat imnul regal, una dintre persoane desfăşurând un drapel al României cu însemnele regale.
La balconul Castelului Peleş au apărut şi Regina Ana, îmbrăcată într-un costum gri deschis, Principesa moştenitoare Margareta, costumată într-o rochie bleumarin cu buline mici, albe, şi cu sacou roşu, şi Principele Radu, care a purtat un costum de culoare închisă. Aceştia au salutat la rândul lor publicul, fiind primiţi cu acelaşi entuziasm. De altfel, membrii familiei regale au zâmbit în permanenţă pe durata desfăşurării ceremoniei, astfel că aparatelor de fotografiat sau camerelor de filmat le-ar fi fost aproape imposibil să surprindă o altă expresie pe feţele regale decât bucuria.
După câteva minute, familia regală a ieşit în curtea interioară a Castelului Peleş, prilej pentru ca mulţimea să se îmbulzească pentru a reuşi să vorbească cu regele. Ulterior, familia regală a străbătut pe jos drumul de câteva sute de metri dintre castelele Peleş şi Pelişor, unde s-a desfăşurat o ceremonie privată, organizată de Casa Regală pentru invitaţii săi.
Semnificaţie.
Ceremonia de reîntoarcere a familiei regale la Peleş are şi o altă semnificaţie, Regele Mihai venind pe domeniul său de la Peleş la peste un an de la momentul în care Guvernul României i-a retrocedat întregul domeniu.
Cu toate că este proprietar, Regele Mihai nu va putea schimba destinaţia Castelelor Peleş, Pelişor şi Foişor pentru o perioadă de 3 ani, actualii chiriaşi - statul român, Ministerul Culturii şi Cultelor şi RA-APPS - urmând să continue exploatarea imobilelor în cauză.
De altfel, Regele Mihai a afirmat că va păstra pentru eternitate destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Castelul Pelişor va fi folosit de familia regală, în timp ce Castelul Foişor va continua să fie dedicat protocolului de stat.
( 6 iun 2008, 12:04:46