Orice persoană supusă unui tratament de discriminare sexuală în furnizarea de bunuri şi servicii va avea dreptul să se adreseze instanţei, fără plata taxei de timbru, şi să îl reclame pe furnizor dacă acesta este direct implicat, amenda maximă pentru un astfel de tratament fiind de 8.000 lei.
"Orice persoană are dreptul ca, în cazul în care se consideră discriminată pe baza criteriului de sex în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii, să formuleze sesizări/reclamaţii către furnizorul de bunuri şi servicii sau împotriva lui, dacă acesta este direct implicat", conform unei ordonanţe aprobate, ieri, de Guvern.
Scutiri la taxa de timbru.
Cererile persoanelor care se consideră discriminate pe baza criteriului de sex în ceea ce priveşte furnizarea de bunuri şi servicii, adresate instanţelor judecătoreşti competente, sunt scutite de taxa de timbru.
Orice tratament sau consecinţă nefavorabilă ca reacţie la o plângere sau acţiune în justiţie referitoare la aplicarea principiului egalităţii de tratament în ceea ce priveşte furnizarea de bunuri şi servicii este interzis.
Regula şi excepţia.
"Utilizarea elementului sex, ca factor în calcularea primelor şi beneficiilor, în cadrul serviciilor de asigurare şi a serviciilor financiare conexe nu trebuie să determine diferenţe în materie de prime şi beneficii pentru persoana asigurată, în toate contractele noi, încheiate după data de 21 decembrie 2007", se arată într-un comunicat al Executivului.
Vor fi exceptate contractele care conţin diferenţe proporţionale în materie de prime şi beneficii pentru persoanele asigurate, în care elementul sex este un factor determinant în evaluarea riscului, iar metoda de calcul a primelor şi beneficiilor se bazează pe date relevante şi realiste, prelucrate, publicate şi actualizate regulat.
Contracte modificate.
Societăţile care oferă servicii de asigurare, servicii financiare conexe şi pensii private au obligaţia să analizeze existenţa, în cadrul contractelor pe care le încheie, a oricăror costuri legate de sarcină şi maternitate, pentru persoanele asigurate, care determină diferenţe în materie de prime şi beneficii, în vederea eliminării acestora până la data de 21 decembrie 2009.
Menţinerea în cadrul contactelor, după 21 decembrie 2009, a oricăror clauze care să determine, pentru persoana asigurată, diferenţe în materie de prime şi beneficii ca urmare a costurilor legate de sarcină şi maternitate, este interzisă.
Încălcarea prevederilor ordonanţei de urgenţă constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 400 la 8.000 de lei, se mai arată în ordonanţă.
Contravenţiile vor fi constatate de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.