Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, ieri, la Craiova, că preţul medicamentelor nu va creşte, fiind menţinut cel puţin până la 30 iunie, el dând asigurări că populaţia nu va rămâne fără medicamente "nici o zi, nici o oră, nici un minut".
Ministrul liberal susţine că distribuitorii de medicamente au încercat un "şantaj" asupra Ministerului Sănătăţii pentru a mări preţurile pe medicamente.
"Săptămâna trecută, joi, ne-am întâlnit cu distribuitorii de medicamente. Ei au înţeles şi au renunţat la primul protest de blocare a depozitelor timp de două zile. Erau stocuri suficiente de medicamente în farmacii şi spitale. Este doar un joc, o ameninţare publică şi un şantaj pe care au încercat să-l facă asupra ministerului pentru a ne înmuia şi determina să le majorăm preţurile", a declarat Eugen Nicolăescu.
Variantă pentru importul de medicamente.
El susţine că importatorii nu pot să renunţe la aducerea unor produse, întrucât există o companie în subordinea Ministerului Sănătăţii (MS) care poate aduce medicamentele.
"Sunt ameninţaţi pacienţii că ar putea rămâne fără medicamente, că unii importatori ar putea să renunţe la a importa medicamente. Aceste lucruri nu se pot întâmpla. Ministerul Sănătăţii are în subordine o companie de distribuţie farmaceutică, Unifarm. O companie sută la sută de stat şi care poate în orice moment să intre pe piaţă, să fie un jucător şi care să aducă medicamente în situaţii de criză", a declarat Nicolăescu.
Ministrul liberal spune că societatea este deja un "jucător" pe piaţă.
"Această companie lucrează şi azi. Tot ce însemnă vaccinuri sunt importate de Unifarm. Toată rezerva de medicamente pe anumite produse este adusă în ţară şi gestionată de această companie. Deci nu este nici o noutate că noi avem posibilitatea să intervenim pe piaţă, în cazul în care un distribuitor refuză să aducă medicamente", a spus Nicolăescu.
Ameninţările distribuitorilor.
El susţine că societăţile importatoare sau de distribuţie nu-şi pot permite "luxul" de a nu aduce un anumit produs, atâta timp cât are autorizaţie pe care ar putea s-o piardă.
"În legea 95/2006, se precizează că orice distribuitor care are o autorizaţie de punere în piaţă a unuia sau mai multor medicamente, este obligat să asigure stocurile şi continuitatea medicamentelor pentru piaţă. În caz contrar, noi putem să îi retragem autorizaţia de punere în piaţă a medicamentelor. Ce comerciant, ce agent economic este nebun să nu-şi îndeplinească obiectul de activitate, să nu mai facă nimic şi să se omoare singur? Este absurd", a declarat Nicolăescu.
Ministrul spune că şi domeniul importului şi distribuţiei de medicamente funcţionează după principiile economiei de piaţă şi nu-şi permite nici o firmă să iasă de pe piaţă, întrucât imediat o altă societate îi ia locul.
"Au venit foarte multe companii la noi să ne întrebe: «Dar cum nu mai distribuie medicamentul cutare? Păi îl distribuim noi!». Ei trebuie să înţeleagă că dacă refuză, sunt alţii pregătiţi imediat să preia şi să distribuie ei medicamentul. În clipa în care un concurent nu mai face faţă, vine altul şi ocupă locul", a spus Nicolăescu.
Prelungire de termen.
Ministrul liberal a dat asigurări că preţul medicamentelor nu va creşte în România, produsele menţinându-se la acelaşi tarif cel puţin până pe sfârşitul lunii iunie.
"Nu există nici un pericol pentru ca să nu fie o zi, o oră, un minut medicamentele de care populaţia are nevoie. Am prelungit preţul la medicamente actual, până la 30 iunie. Dacă va fi nevoie, îl vom prelungi încă o lună-două, până ne vom pune de acord cu producătorii internaţionali, producătorii români, importatorii, distribuitorii şi farmaciştii, nu pe creşterea preţurilor, ci pe menţinerea şi reducerea la medicamente. În România, nu vor fi creşteri pe medicamente", a spus Nicolăescu.