Premierul Tăriceanu i-a cerut, ieri, ministrului de Interne, Cristian David, să se deplaseze de urgenţă, în această săptămână, la Roma pentru a discuta cu autorităţile italiene despre intenţiile acestora privind românii din Italia şi a informa că Executivul român va trimite poliţişti şi procurori care să sprijine Guvernul italian în combaterea infracţiunilor.
El a apreciat că imaginea cetăţenilor români care muncesc cinstit în Italia este grav afectată de infracţiunile înregistrate pe teritoriul italian şi s-a declarat preocupat de declaraţiile unora dintre membrii noului Guvern italian pe această temă.
"Un prim lucru pe care l-am convenit este intenţia Guvernului român de a iniţia un dialog cu autorităţile italiene pe acest subiect şi i-am cerut ministrului de Interne ca în următoarele zile, în această săptămână, să facă o deplasare de urgenţă la Roma pentru a discuta despre iniţiativele care se pregătesc la nivelul Guvernului italian şi a le aduce la cunoştinţă ceea ce noi, autorităţile române, considerăm că trebuie făcut. Vom propune autorităţilor italiene trimiterea de urgenţă în Italia a unei interforţe din care vor face parte reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Procuraturii din România, care să sprijine autorităţile italiene în eforturile de combatere a criminalităţii", a spus Tăriceanu.
Poziţie.
Şeful Guvernului a arătat că, în calitate de prim-ministru, are interesul de a apăra drepturile şi interesele cetăţenilor români din Italia şi că nu doreşte ca românii cinstiţi care muncesc în această ţară să sufere din cauza acţiunilor unor puţini oameni certaţi cu legea, din reţeaua de crimă organizată şi de infracţionalitate.
"Credem că, în momentul de faţă, alimentarea unor atitudini xenofobe poate să afecteze relaţia bilaterală dintre România şi Italia şi acest lucru nu este, evident, în interesul nimănui. Avem mult prea multe interese comune ca să le punem în pericol din cauza unor astfel de acţiuni şi îmi doresc să constat chibzuinţa Consiliului de miniştri în modul în care abordează această problemă", a afirmat Tăriceanu.
El a remarcat şi slaba reacţie a forţelor de ordine din Italia, arătând că acestea nu ar fi trebuit să permită instalarea de tabere în jurul Romei şi al altor oraşe italiene, favorizând astfel infracţiunile.
El a arătat că a cerut autorităţilor italiene de mai multe ori să nu recurgă la un discurs politic şi să alimenteze cu declaraţii un astfel de subiect, făcând trimitere la fostul primar al Romei care a făcut o platformă electorală pe tema românilor din Italia.
Şeful Guvernului a arătat că nu poate fi de acord cu încălcarea dreptului la liberă circulaţie şi că trebuie să se înţeleagă că este nevoie de o reacţie promptă şi fermă a autorităţilor, nu de restrângerea unor drepturi fundamentale.
Sondaj.
Conform unui sondaj de opinie realizat în Italia, în perioada 20 martie-11 aprilie, prin chestionarea a 1.200 persoane de peste 17 ani din 75 de localităţi de către institutele de cercetare Focus Marketing din Napoli (Italia) şi Metro Media Transilvania din România şi prezentat, săptămâna trecută, pe site-ul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, cei mai mulţi dintre italieni consideră că infracţiunile sunt comise de imigranţii de etnie romă şi că expulzările sunt justificate, preferând să nu îi aibă ca vecini ori prieteni pe românii sau romii aflaţi în Italia şi catalogându-i pe aceştia din urmă drept leneşi, vulgari, violenţi şi obraznici.