Mulţi români care apelează la firme de intermediere a contractelor de muncă în străinătate reclamă abuzuri ale acestora, principalele probleme sesizate fiind cauzate de lipsa de informare a lucrătorilor, a declarat, ieri, inspectorul de stat de la Inspecţia Muncii, Mariana Basuc.
Potrivit Marianei Basuc, principalele probleme constatate de inspectorii de la Inspecţia Muncii (IM) în cadrul controalelor efectuate la firmele care intermediază contracte de muncă în străinătate se referă la inexistenţa contractului de mediere sau chiar a unui contract de muncă încheiat în formă scrisă, ori neîncheierea acestuia şi în limba română. De asemenea, inspectorii au mai constatat că o serie de probleme sunt cauzate de necorelările între prevederile impuse de legislaţia românească şi legislaţiile celorlalte ţări.
Multe cazuri de abuz.
"Spre exemplu, ţările de peste Ocean, Canada, Statele Unite nu au sau nu pun acelaşi accent pe contractul de muncă cum pune legislaţia europeană. Sunt foarte multe reclamaţii la noi în ceea ce priveşte firma trimiţătoare şi, datorită lipsei de informare a cetăţeanului, există foarte multe cazuri de abuz", a declarat, ieri, Mariana Basuc, la dezbaterea privind migraţia forţei de muncă.
Inspectorul general de stat de la IM a mai precizat că sunt foarte multe situaţii în care se încasează sume foarte mari în avans şi, dacă lucrătorul nu mai poate pleca, "rămâne şi cu buzunarul devalizat şi destul de traumatizat".
"Vine la noi post-factum, când este mult prea târziu să-i mai recuperăm uneori şi documentele pe care le dă agenţilor care dispar şi care se mută de la un sediu social la altul, în loc să se informeze în prealabil să vadă dacă firma a fost sau nu a fost sancţionată, sau dacă au fost situaţii de abuz. Noi nu putem să recuperăm banii oamenilor ulterior. Trebuie să-i acţioneze în instanţă pentru recuperarea acestor sume şi este foarte dificil", a mai spus Basuc.
Potrivit datelor centralizate de Inspecţia Muncii, la sfârşitul lunii martie erau înregistraţi 1.427 de agenţi de ocupare a forţei de muncă în străinătate, iar în anul precedent numărul cetăţenilor români mediaţi şi cărora li s-au întocmit contracte individuale de muncă cu angajatori străini a fost de 17.621 de persoane, cu 26 la sută mai mult faţă de anul 2006.
Statistici.
Cele mai multe contracte individuale de muncă au fost încheiate, prin intermediul agenţilor de ocupare, de cetăţenii români cu angajatori din Statele Unite ale Americii (40 la sută din numărul total de contracte încheiate), Cipru (15 la sută), Italia (12,7 la sută), Germania (5,2 la sută) sau Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (3, 8 la sută).
Aproape jumătate dintre cei care au plecat anul trecut să muncească în străinătate în baza unui contract de muncă au sub 25 de ani (8.495 de persoane), aproximativ 20 la sută au între 30 şi 39 de ani (3.492 de persoane), iar 16, 24 la sută au între 25 şi 29 de ani (2.863 de persoane). Cei mai mulţi dintre cei plecaţi sunt muncitori necalificaţi (2.942), ospătari (2.050) sau cameriste (1.276).
Potrivit Inspecţiei Muncii, 60 la sută dintre cei plecaţi în 2007 sunt persoane calificate cu studii medii, 39 la sută sunt necalificate şi doar unu la sută dintre cei care au ales să muncească în străinătate au studii superioare.
În baza sesizărilor primite, inspectorii de muncă au verificat, pe parcursul anului trecut, 229 de agenţi de ocupare, 56 dintre aceştia fiind sancţionaţi cu amenzi în valoare de 515.000 de lei, iar în primul trimestru al anului 2008 au fost controlaţi 87 de agenţi de ocupare şi au fost sancţionaţi 15 dintre ei cu amenzi în valoare de 105.000 de lei.